Canonov program za razvoj studenata 2022.

Trideset najuspješnijih studenata sudjelovat će u petodnevnoj Canonovoj radionici, koja je utrla put brojnim uspješnim karijerama te će pohađati festival Visa pour l’image u Perpignanu, jedan od vodećih svjetskih fotoreporterskih festivala

Bug.hr utorak, 12. travnja 2022. u 16:40

Canon Europe otvorio je svoj inkubator, Canonov program za razvoj studenata za 2022., šestu godinu za redom. Svojim polaznicima nudi pristup iskusnim stručnjacima iz kruga profesionalnih fotografa, suradnju s njima te priliku da sudjeluju u raznim manifestacijama u branši.

Ovaj edukacijski program traje između šest i dvanaest mjeseci, ovisno o tome kako pojedini studenti napreduju, a osmišljen je zato da bi odgojio novu generaciju fotoreportera. Kroz mrežu neposrednih kontakata između vizualnih pripovjedača u ovom će programu sudjelovati ekipa stručnjaka sa svih krajeva svijeta, tako podržati ovogodišnje pulene te im prenijeti znanje i nadahnuće koji su im potrebni na početku karijere.

Prijave za program za studente su i pripravnikei s prebivalištem u Europi, na Bliskom istoku i u Africi otvorene od 28. ožujka do 29. travnja. Određeni broj mjesta predviđen je i za polaznike koje preporuče stručnjaci iz branše. Prijave će ocjenjivati panel urednika iz agencija AFP, Getty Images i Reuters. Oni će odabrati početnu skupinu od 100 najboljih mladih pripovjedača iz regije.

Stvaranje budućih karijera kroz izravno mentorstvo

Svakome od stotinu odabranih studenata dodijelit će se jedan od stručnih mentora koji sudjeluju u programu. Oni će tijekom lipnja i srpnja održati tri virtualna sastanka, u kojima će razraditi portfelj i sinopsis projekta, s posebnim naglaskom na istraživanje različitih mogućnosti uređivanja te načina na koje mogu poboljšati svoje pripovjedačke sposobnosti i razviti autorski potpis.

Svaki će mentor na temelju tih sastanaka nominirati svoje najbolje kandidate, među kojima će neovisni panel odabrati 30 najboljih za sljedeće faze programa.

Riječima Finbarra O’Reillyja, jednog od mentora u programu i Canonova ambasadora: „Riječ je o sjajnoj prilici za učenje od najboljih iz naše branše. Canonov program za razvoj studenata fotografima na samom početku karijere omogućuje izravan kontakt s nekima od najiskusnijih fotoreportera, koji pak s njima mogu podijeliti ono što su naučili tijekom desetljeća rada na ovom polju, dati im savjete i podučiti im tehnikama kojima se služe u vizualnom pripovijedanju. Studente se podučava raznim fazama osmišljavanja, istraživanja, konceptualizacije, provedbe te na kraju uređivanja i prikaza rada urednicima i široj javnosti. Osim kreativnog aspekta, nešto će naučiti i o poslovnom, odnosno o tome kako sebe predstaviti tržištu“.

Praktične radionice i pregledi portfelja

Trideset najboljih studenata dobit će pozivnice za Canonovu radionicu, koja se održava uoči jednog od vodeći svjetskih fotoreporterskih festivala, Visa pour l’image u francuskom gradu Perpignanu. Radionica funkcionira kao forum s bliskim kontaktima u sklopu kojih se razmjenjuju ideje, grade odnosi i potiče talent. Studenti na njoj pohađaju predavanja i praktikume koje će održavati cijenjeni fotografi, kao što je Canonov ambasador Paolo Verzone, koji će održati napredni tečaj tehnika osvjetljavanja za portrete.

Predzadnjeg dana radionice studenti će sudjelovati u grupnom pregledu portfelja koji će održati vodeći stručnjaci iz branše, kao što su Benoit Baume (Fisheye), Chiara Bardelli Nonino (Vogue Italia) i Fiona Shields (The Guardian). Time će im se pružiti nevjerojatna prilika da prikažu svoj rad i osvrnu se na svoje kolege u sklopu responzivnog foruma razmjene znanja. Zadnjega dana radionice polaznici će sudjelovati u prvom danu festivala Visa pour l’image te istražiti sve što nudi festival.

Hamburg Portfolio Review

U zadnjoj fazi programa petoro će se finalista uputiti u Hamburg da bi sudjelovali u najnovijoj europskoj platformi, Hamburg Portfolio Review. Tijekom tog trodnevnog izleta svaki će od petoro finalista sudjelovati u četiri zasebna pregleda portfelja, njihov će se rad fizički izložiti na izložbi, a sastat će se i s nizom najvažnijih urednika iz branše. Mentori će ih nastaviti pratiti i tijekom sljedećih šest mjeseci, dobit će stipendiju od 2000 eura, kao i vrhunsku Canonovu opremu za svoje sljedeće kreativno poglavlje.

Za prijavu na Canonov program za razvoj studenata i kriterije upisa posjetite stranicu: https://www.canon.hr/get-involved/student-development-programme/