Pametna vaga za lakše mršavljenje

Američki startup Shapa proizvodi jedinstvenu vagu koja pomaže pri reguliranju tjelesne težine koristeći psihologiju i naprednu tehnologiju

Sandro Vrbanus utorak, 2. siječnja 2018. u 16:20

Profesor bihevioralne ekonomije Dan Ariely jedan je od osnivača startupa Shapa, kompanije koja nudi proizvod idealan za sve one koji su tijekom proteklih blagdana pretjerali s hranom. Radi se o pametnoj kućnoj vagi čiji pristup mršavljenju ili kontroli tjelesne težine ne uključuje samo mjerenje težine, nego i pomoć korisnicima da steknu nove navike i zaista učinkovito počnu brinuti o svojoj težini i zdravlju.

Shapa umjesto brojčanog podatka o tjelesnoj težini prikazuje izmjerene vrijednosti na obojanoj skali, koja na vizualan način korisniku dočarava koliko je daleko od svojeg cilja. Aplikacija povezana s vagom omogućava izradu i prilagodbu planova prehrane i mršavljenja, a vaga se može spojiti i s Amazonovim pametnim zvučnicima Alexa kako bi "komunicirala" s ljudima.

 

Can your scale guide you to think proactively about making healthy lifestyle choices? Measure progress, not weight. Meet Shapa --> www.shapa.me

Posted by Shapa Health on Thursday, December 28, 2017

Planovi za ostvarivanje ciljeva izrađeni su tako da psihološkim metodama potiču dobra ponašanja kod korisnika, a tehnologija je tu da ga podsjeti na dnevne, tjedne i druge ciljeve i uputi ga ka najboljem načinu za njihovo ispunjavanje. Tako bi, korak po korak, cilj po cilj i dan po dan, korisnik trebao slušati savjete Shape, početi stvarati nove, zdravije navike, te u konačnici – regulirati tjelesnu težinu i vlastito zdravlje.

Shapa se trenutačno prodaje po promotivnoj cijeni od 99 dolara, a uz to potrebno se pretplatiti i na pripadajuću aplikaciju, što stoji 7,95 dolara na mjesec. U Hrvatsku, nažalost, još uvijek ne dostavljaju, no u neke zemlje EU da, i dostava košta još 35 dolara.