Pametne naočale koje donose e-knjige izravno pred oči

Od sada ćemo vrlo vjerojatno sve proizvode iz kategorije pametnih naočala, naglavnih VR i AR setova i sličnih uređaja uspoređivati s Appleovim novim setom. No, Sol Reader nešto je sasvim drugačije

Sandro Vrbanus nedjelja, 11. lipnja 2023. u 18:00

Predstavljanjem Appleovog novog "prostornog računala" Vision Pro, gotovo je sigurno da će oživjeti ekosustav aplikacija za virtualnu i proširenu stvarnost, kao i da će startup zajednica pokušati "zajahati" na tom valu inovacija. Jedna od kompanija koja sada također ulazi područje naglavnih uređaja je Sol, sa svojim naočalama Sol Reader. No, ovaj je gadget potpuno drugačije namjene od Appleovoga, iako se također nosi poput naočala na licu.

Za potpuno iskustvo čitanja

Sol Reader je, naime, namijenjen isključivo za čitanje knjiga na ovaj način. Njihove naočale, tek nešto glomaznije od klasičnih sunčanih naočala, pred oči korisnika donose dva malena e-ink zaslona, poput onih na popularnim e-čitačima. Dijagonala im je po 1,3", a razlučivost 256×256 točaka. Za okretanje stranica i druge kontrole koristi se maleni daljinski upravljač.

Baterija daje ovim naočalama 25 sati autonomije između punjenja, ugrađeno je 64 MB memorije za pohranu knjiga, a uz njih se dobiva i kabel za punjenje te opcionalna kutija za prenošenje.

Sol Reader zamišljen je kao uređaj za ljubitelje knjiga koji će se njime moći izolirati od okoline i uživati u čitanju, bez animiranih 3D prozora, iskakanja notifikacija ili ostalih ometajućih čimbenika. Dakle, potpuno drugačije iskustvo od onoga koje nudi Vision Pro. Cijena mu također nije niti približno u istoj kategoriji s Appleovim setom – točno je deset puta manja i iznosi 350 dolara u prednarudžbi.

Daljinski upravljač za Sol Reader
Daljinski upravljač za Sol Reader

Kompanija Sol za ovaj je projekt prikupila već 5 milijuna dolara investicija još prošle godine, a njihov je proizvod sada dostupan u ograničenom obliku za privatno beta testiranje. Oni, koji bi ga željeli kupiti, mogu svoj primjerak rezervirati po spomenutoj cijeni i time se upisati na listu čekanja za isporuku.