Prijenosni uređaj za UV dezinfekciju mobitela

Kompanije mophie i InvisibleShield koje inače proizvode dodatke za mobitele predstavile su gadget koji se u doba pandemije može pokazati kao dobra zaštita od zaraze

Sandro Vrbanus utorak, 30. lipnja 2020. u 22:12

Američke kompanije koje djeluju pod zajedničkom markom ZAGG, mophie i InvisibleShield, a inače proizvode razne dodatke za mobitele, predstavile su svoj novi proizvod, UV Sanitizer. Ovaj mobilni i maleni gadget služi za dezinfekciju mobitela ultraljubičastom (UV-C) svjetlošću, za koju je poznato da ubija štetne mikroorganizme razbijanjem njihovih DNK ili RNK molekula.

U opisu UV Sanitizera stoji kako je učinkovit za samo pet minuta. Sve što treba učiniti jest spojiti ga putem USB priključka na izvor napajanja i u njega na pet minuta staviti uređaj koji je potrebno dezinficirati. Osim mobitela to mogu biti i drugi maleni predmeti koje često nosimo po džepovima ili u rukama, poput ključeva, satova, kreditnih kartica, novčanika, bežičnih slušalica...

I dezinfikator i punjač

Nakon što uređaj odradi ciklus UV-C dezinfekcije, predmeti izvađeni iz njega trebali bi biti dezinficirani sa svih strana i oslobođeni od "99,9% uobičajenih površinskih bakterija", navodi proizvođač. Zanimljivo, izrijekom ne spominju viruse, iako im je vrlo vjerojatno osnovna ideja prodati svoj proizvod onima koji se žele zaštititi od sveprisutnog koronavirusa. Testirali su ga, kažu, na bakterijama Escherichia coli i stafilokokima.

UV Sanitizer mjeri 24 x 14,6 x 4 centimetara, teži tek 370 grama, a nabaviti ga se može po cijeni od 50 eura. U njegovom je poklopcu dodatno ugrađen i bežični punjač kompatibilan sa standardom Qi, pa dok se kakav predmet unutra dezinficira, na ovom korisnom uređaju moguće je i dopuniti mobitel, slušalice ili, recimo, pametni sat.