Google tijekom prošle godine uklonio 3,2 milijarde neprikladnih oglasa

Google je objavio novo izvješće koje se bavi oglasima koji su uklonjeni radi kršenja pravila; tijekom 2017. godine zbog toga je uklonjeno 3,2 milijardi oglasa

Matija Pavlić petak, 16. ožujka 2018. u 07:00

Google je objavio opsežno izvješće o pojavi i problemima vezanim za oglase koji ne poštuju propisana pravila na njihovom oglašivačkom servisu. Prošle godine Google je uklonio više od 3,2 milijardi oglasa koji nisu poštivali pravila uporabe (što je više od 100 uklanjanja po sekundi).

Ta brojka označava rast broja uklonjenih oglasa s Googleovih servisa na godišnjoj razini (uklonjeno je gotovo dvostruko više reklama). U izvješću se ističe i kategorizacija odnosno razlog za uklanjanje oglasa.

Oko 79 milijuna oglasa korisnike je vodilo na internetske stranice inficirane zloćudnim aplikacijama (uklonjeno je 400 tisuća takvih internetskih stranica). Oko 66 milijuna oglasa uklonjeno je jer se radilo o simuliranju legitimnih dijelova sučelja računala ili pak simulaciji sastavnih dijelova internetske stranice koju je korisnik posjetio. Oko 48 milijuna oglasa je uklonjeno jer su vršili instalaciju programa bez korisnikove dozvole i znanja.

Na crnu listu stavljeno i oko 700 tisuća mobilnih aplikacija te 90 tisuća internetskih stanica. Mjesečno se zbog kršenja pravila uklanjaju oglasi s 2 milijuna internetskih stranica, dok je od travnja 2017. godine uklonjeno 8700 oglasa sa stranica zbog novog pravila o oglasima koji potiču na diskriminaciju i nasilje.

Oko 12 tisuća internetskih stranica je uklonjeno jer su bez dozvole distribuirali tuđi softver, dok je istodobno zatvoreno 7000 AdWords računa zbog takozvane "tabloid cloaking" prakse kada su reklame za pojedine proizvode skrivene u naizgled legitimnim senzacionalističkim vijestima.

Na kraju valja napomenuti kako se Google posvetio i dodavanju novih pravila koja se posebice dotiču financijski rizičnog poslovanja, kao što su kriptovalute, trgovanje na stranim burzama i kockanje.