Haker koji je upao u Twitter račune slavnih dobio 3 godine zatvora

Danas 18-godišnji haker s Floride osuđen je na zatvorsku kaznu nakon što je priznao krivnju za prošlogodišnje veliko hakiranje korisničkih računa nekolicine utjecajnih twitteraša

Sandro Vrbanus srijeda, 17. ožujka 2021. u 16:49

Prošloga ljeta u kratko je vrijeme bilo kompromitirano desetak korisničkih računa na Twitteru, i to odreda onih koje su koristile poznate i slavne osobe. Žrtvama su tako postali ljudi poput Elona Muska, Billa Gatesa, Jeffa Bezosa, Baracka Obame, Kanyea Westa i Joa Bidena, pa čak i službeni račun Applea. Na njima je potom osvanula prevarantska poruka koja je tražila od pratitelja da uplate bitcoine na jednu adresu, a da će zauzvrat dobiti dvostruko.

Počinitelj ovog hakiranja bio je tada 17-godišnjak Graham Ivan Clark s Floride, koji je bio mozak operacije, a uz njega su već nakon otprilike dva tjedna uhićena i dvojica suradnika. Oni su tada optuženi da su upali u ukupno 45 korisničkih računa, te da su prevarom s bitcoinima zaradili oko 117.000 dolara.

Nagodio se sa sudom

Sud u mjestu Tampa na Floridi, odakle je glavni optuženik, ovoga ga je tjedna osudio na tri godine zatvora zbog ovog hakiranja. Graham Ivan Clark, internetskog nadimka Kirk, priznao je na sudu svoju krivicu, a zatvorska kazna mu je određena kao maloljetniku. Da mu se sudilo kao punoljetnoj osobi najviša bi kazna mogla iznositi deset godina zatvora.

Clarku je suđeno putem videokonferencije
Clarku je suđeno putem videokonferencije

Nakon tri godine zatvora u zatvorskoj jedinici za mlađe osobe ili u kampu sličnom onome vojnome, Clark će još tri godine biti na kušnji, za vrijeme koje neće smjeti ponoviti slično djelo. Za to će mu vrijeme biti zabranjeno i koristiti računalo bez posebne dozvole i nadzora policije, a organi reda imat će pravo pretraživati mu dom i pristupati svim njegovim korisničkim računima.

Osim zatvorske kazne i razdoblja kušnje, Clarku je u sklopu sudske nagodbe određeno i da mora vratiti svu kriptoimovinu koju je prevarom stekao, što je ovaj i učinio.