Predsjednik Huaweija: 'Nećemo izaći s tržišta pametnih telefona, opet ćemo biti na vrhu'

Huawei je nekoć na tržištu pametnih telefona vješto držao svoje mjesto na prijestolju, a sada nisu niti u prvih pet proizvođača te su im prihodi odjela potrošačke elektronike pali za 47 posto

Matej Markovinović subota, 21. kolovoza 2021. u 06:00

Bivši američki predsjednik Donald Trump, još je 2019. godine proglasio Huawei prijetnjom za nacionalnu sigurnost i stavio ga na crnu listu tvrtki. Kineskom je proizvođaču tako onemogućen pristup ključnoj tehnologiji za proizvodnju pametnih telefona te je to, sudeći po brojkama, značajno utjecalo i na samu prodaju njihovih uređaja.

„Najveće nam poteškoće stvaraju mobilni telefoni. Znamo da nam za proizvodnju telefona male veličine i niske potrošnje energije treba napredna tehnologija. Huawei može napraviti dizajn, ali nitko nam ne može pomoći u proizvodnji. Zaglavili smo“, rekao je predsjednik Huaweija Guo Ping ističući jedan od najvećih problema – kineski proizvođači čipova nemaju mogućnost izrade vrhunskih poluvodiča.

No, unatoč tome, Ping kaže da Huawei neće izaći s tržišta pametnih telefona, već će surađivati s raznim partnerima u svrhu poboljšavanja njihove tehnologije kako bi i kineski proizvođači mogli proizvoditi konkurentne čipove, prenosi CBNC.

„Očekujem da će se s povećanjem sposobnosti u proizvodnji čipova, Huawei vratiti na prijestolje pametnih telefona. Nadam se da će što prije doći dan kada će Kina moći proizvoditi čipove, a mi ćemo do tada nastojati razvijati našu tehnologiju u svrhu izrade konkurentnih telefona“, zaključuje Ping.

Međutim osnivač i izvršni direktor Huaweija, Ren Zhengfei, očito ima drugačije planove. Naime, on je još u svibnju internim dopisom pozvao svoje zaposlenike da tvrtku pretvore u veliku softversku silu, jer, kako kaže, ta je industrija izvan američke kontrole, pa će imati veću neovisnost i autonomiju.

„Jednom kada dominiramo Europom, Azijom i Afrikom, ako se američki standardi neće podudarati s našim i mi nećemo moći ući u SAD, onda SAD neće moći ući ni na naš teritorij“, rekao je tada Zhengfei. Huawei je od tad službeno uveo svoj Harmony OS na brojne uređaje, ali je među ostalom predstavio i P50 seriju vodećih pametnih telefona.