Huawei najavio HarmonyOS ažuriranje

Tvrtkini su pametni telefoni do sad koristili Android bez Googleovih usluga zbog američkih sankcija, pa će novi sustav donijeti značajnu promjenu za potrošače, ali i za Huawei

Matej Markovinović četvrtak, 3. lipnja 2021. u 15:18

Huaweijev operativni sustav HarmonyOS, stiže na njihove pametne telefone putem nadolazećeg ažuriranja, potvrdio je izvršni direktor tvrtkinog potrošačkog poslovanja, Richard Yu. Novi će sustav stići na oko 100 uređaja, među kojima su i tableti poput MatePada Pro, ali i televizori.

Naime, iz tvrtke kažu da će HarmonyOS prvo stići na Huaweijeve najnovije vodeće modele poput Mate 40, P40 i Mate 30 serije, a drugi će se uređaji postepeno ažurirati tijekom godine. Navodi se da će i stariji telefoni poput Mate 9, Mate 10, P20 i P10 serije, također prijeći na tvrtkin operativni sustav, no tek u prvoj polovici sljedeće godine.

Kako prenosi The Verge, Huawei kaže da HarmonyOS omogućava tvrtkinim telefonima lakše uparivanje sa slušalicama i zvučnicima putem novog sučelja, ali i međusobno povezivanje uređaja. Navodi se da novi sustav ima i poboljšanu podršku za widgete na početnom zaslonu, koji sliče onima na Appleovom iOS-u.

Osim toga, Huawei je na konferenciji najavio i prve pametne satove s HarmonyOS-om, Huawei Watch 3 i Watch 3 Pro. Novi će modeli tako dobiti redizajnirani početni zaslon u stilu watchOS-a, a ističe se i podrška za video pozive putem tvrtkinog servisa MeeTime.

Huawei Watch 3. Izvor: Huawei
Huawei Watch 3. Izvor: Huawei

Najava dolaska novog sustava stiže nakon što je osnivač i izvršni direktor Huaweija, Ren Zhengfei, pozvao svoje zaposlenike da tvrtku pretvore u veliku softversku silu u svrhu ublažavanja utjecaja američkih sankcija. No, iako se on predstavlja kao potpuni novitet, Ars Tehnica u svom izvješću navodi da HarmonyOS dijeli velike količine koda s otvorenom verzijom Androida. Podsjećamo da je tvrtkin sustav predstavljen 2019. godine, a prvi ga je koristio Honorov Vision TV.