Pojavio se jailbreak za PlayStation 5

SpecterDev otkrio je sigurnosni propust na PlayStationu 5 i napravio jailbreak koji radi na konzolama s firmverom 4.03 ili nižim

Matej Markovinović utorak, 4. listopada 2022. u 11:31
📷 Foto: Kamil S, Unsplash
Foto: Kamil S, Unsplash

Otkad je Sony izbacio PlayStation 5 2020. godine, mnogi hakeri i oni koji se tako osjećaju, pokušavali su probiti njegovu zaštitu. U protekle dvije godine bilo je raznih pokušaja, no čini se da je sada Sonyjeva igraća konzola donekle uspješno jailbreakana.

Naime, korisnik Twittera SpecterDev napravio je jailbreak koji se temelji na ranjivosti WebKita te radi samo na PlayStationu 5 s firmverom 4.03 ili nižim. Jailbreak se može vrlo lako naći na GitHubu, a za njegovu je instalaciju potreban PC ili Mac.

PlayStation moder, Lance McDonald, instalirao je na svoju konzolu popularnu demo verziju Silent Hillsa, P.T., te pokazao kako jailbreak funkcionira u praksi. Za one koji ne znaju, riječ je o igri koja se službenim putem ne može instalirati na PlayStation 5 konzolu.

Međutim, iako se igre pomoću jailbreaka uistinu mogu instalirati, one se ne mogu pokrenuti. Štoviše, to nije jedini nedostatak, pa se tako navodi da ovaj jailbreak, čak i u idealnim uvjetima, radi u oko 30 posto vremena, prenosi IGN.

Dakle, iako će Sony vjerojatno pripaziti na ovaj jailbreak, pretpostavlja se da on ipak neće ući u široku upotrebu zbog trenutnih nedostataka.