Sony rastavio PlayStation 5 kako ga ne biste morali vi

Sony je sredinom lipnja otkrio službeni dizajn PlayStationa 5, koji mjesec kasnije odlučio je otkriti i kako je posložio unutrašnjost te zašto se odlučio za baš takav „alien“ dizajn svoje nove konzole

Stjepan Bilić petak, 9. listopada 2020. u 06:00

Zadnjih godinu dana česta tema u medijima su nove igraće konzole tvrtki Microsoft i Sony, odnosno konzole Xbox Series i PlayStation 5. tijekom tih godinu dana imali smo prilike doznati sve što se o njima doznati moglo, od službenih specifikacija do službenog dizajna koji se u usporedbi s glasinama pokazao nešto drugačijim, zapravo boljim.

Današnja tema je Sony PlayStation 5 koji je prošao kroz svoj prvi službeni teardown. Zahvaljujući tome Sony je budućim kupcima otkrio kako je unutrašnjost nove konzole posložena te kako su riješili hlađenje moćnih komponenti, procesora i grafike. Dva velika bijela panela svojevrstan su dio naprednog sustava hlađenja. Naime iza njih se nalazi 120-mm ventilator koji hladni zrak uvlači unutar konzole s dvije strane. Kako bi ti bilo moguće Sony je ugradio dva duga bočna otvora na prednjoj strani te jedan na stražnjoj strani kućišta.

Bijele panele je moguće lako ukloniti bez upotrebe alata, no najprije je potrebno ukloniti stalak koji je za konzolu pričvršćen s jednim dužim vijkom. Kako se vijak ne bi izgubio Sony je unutar stalka predvidio mjesto za njegovo pospremanje koje se radi dodatne sigurnosti i zatvara zakretanjem u lijevu stranu. Na istom mjestu nalazi se i gumeni čep koji se može iskoristiti za zatvaranje otvora nastalog uklanjanjem vijka. Potonjeg će najviše koristiti kupci koji odluče konzolu držati u vodoravnom položaju, a za što će iskoristiti isti stalak, kojeg će ovog puta umjesto vijkom pričvrstiti kukicama za jedan od panela.

Jednom kada je stalak uklonjen, sve je spremo i za uklanjanje bočnih panela kako bi se moglo zaviriti u unutrašnjost konzole. Paneli se uklanjanju bez alata, laganim podizanjem prema gore i povlačenjem u stranu. Prvo što će svaki vlasnik konzole primijetiti jesu zaštitne mrežice za ventilator (metalne) te prostor predviđen za ugradnju dodatnog SSD-a. Nakon što se ukloni ventilator moguće je ukloniti i plastični okvir koji služi kao dio sustava hlađenja. Da bi se došlo do matične ploče potrebno je ukloniti i Blu-ray čitač te metalnu ploču koja ima dvojaku ulogu – zaštitu i hlađenje komponenti.

Kako bi temperaturu glavnih komponenti (procesora i grafike) držao pod kontrolom Sony je PlayStation 5 opremio ovećim hladnjakom kakav inače viđamo na grafičkim karticama. Uz bakrenu bazu hladnjak ima i veliki broj aluminijskih rebara te veći broj toplovodnih cijevi. Dodatno, kao spoj između procesora i hladnjaka Sony je umjesto termalne paste upotrijebio tekući metal što bi trebalo biti rješenje za duže staze po pitanju performansi hlađenja procesora.

Tijekom rastavljanja vidi se kako početni podatkovni prostor, odnosno SSD (825 GB) neće biti moguće zamijeniti iz razloga što je zalemljen na matičnu ploču. Isto vrijedi i za radnu memoriju, 16 GB RAM-a je osnovna i konačna količina memorije. Nema dodatnih utora preko kojih bi se radna memorija mogla naknadno povećati, ali oni ionako nisu ni potrebni, 16 GB RAM-a je i više nego dosta za fluidno izvođenje igara. Što se podatkovnog prostora tiče, na početku teksta smo naveli kako PlayStation 5 ima dodatni SSD utor. Zahvaljujući tome proširenje podatkovnog prostora je moguće ugradnjom jednog PCIe 4.0 M.2 SSD-a.

Unutar kućišta našlo se dovoljno mjesta za PSU (350W) te za Blu-ray čitač. Kako je vidljivo iz videa PlayStation je modularno posložen te da je svaku od komponenti dosta jednostavno zamijeniti, bez previše alata. Dok PlayStation 5 ne stigne u trgovine zabavite se uz teardown video.