Indivisible - Prijateljstvo je čarolija

Četiri godine nakon pokretanja Indiegogo kampanje razvojni tim Lab Zero Games napokon je dovršio svoj ambiciozan projekt, a na svu sreću onih koji su čekali, spoj nekoliko žanrova uglavnom su dobro izveli

Mateja Šop utorak, 5. studenog 2019. u 06:00

Indivisible

Proizvođač/Izdavač Lab Zero Games/505 Games
Žanr RPG
Platforme Windows, PS4, Xbox One, Switch

Indivisible je igra koja vam ne dozvoljava da previše razmišljate. Nakon predivno animiranog uvoda i manje od deset minuta kratkog tutoriala, temperamentna tinejdžerka Ajna dotrči nazad do sela koje je sada zapaljeno, ostaje bez svega što zna i iz nekog razloga odjenom može uvući ljude u svoj mozak. Razvojni tim Lab Zero Games zaključio je da priča može imati neke ozbiljnije trenutke i tematiku, ali da ih likovi neće baš pretjerano doživljavati.

Za usvajanje borbenog sustava treba neko vrijeme, ali čim stvari kliknu veoma je zabavan
Za usvajanje borbenog sustava treba neko vrijeme, ali čim stvari kliknu veoma je zabavan

Ajna ne razumije baš što se sve događa oko nje, ali zna da želi svima pomagati, spasiti svijet i koristiti svoje borilačke vještine za ostvarivanje tih ciljeva. Ekipa koju skuplja unutar svoje glave pomaže joj na razne načine, a najviše ima onih kojima je službeni naziv Incarnation i koji uz Ajnu premlaćuju protivnike na razne načine. Ova se igra može opisati kao spoj RPG-a, borilačke igre i metroidvanije,  dok je borbeni sustav drugačiji od onog na što ste možda navikli.

Lokacije u ovom svijetu istražujete u stilu 2D platformera i kada naletite na protivnika započinje borba. U svakoj može sudjelovati Ajna i još maksimalno tri inkarnacije, a na vama je da sklepate tim koji vam najviše odgovara. Nove borce ćete uvlačiti u svoju glavu kako budete napredovali kroz priču i svaki od njih ima svoje napade i posebnosti.

Odabir ekipe koja će se tući s vama veoma je jednostavan i možete mijenjati postavu dok god niste usred borbe
Odabir ekipe koja će se tući s vama veoma je jednostavan i možete mijenjati postavu dok god niste usred borbe

Kada borba započne, svaki lik ima svoju poziciju i odgovarajuću tipku koju stisnete za napad. Osim običnih udaraca postoje i druge kombinacije, ali ako želite naučiti koje su sve morat ćete malo eksperimentirati. Naime, igra je malo mršava s tutorialima i objašnjavanjem onoga što možete raditi, no frustracije ne biste trebali osjetiti zato što igra nije toliko teška. Borbeni sustav je veoma zanimljiv i oni koji inače igraju te žanrove će sigurno lako naći ubojite kombinacije i uživati u kompleksnosti, dok će ostali moći nadjačati protivnike bez puno kompliciranja.

Drugi veliki aspekt igre je istraživanje svijeta u kojem Ajna živi i onaj koji u kasnijim satima postane malo naporniji. Platformerski dio je povremeno nezgodan i zahtijeva veću preciznost, a glavna junakinja ne želi uvijek napraviti ono što joj kažete. Uz to ćete kroz lokacije morati prolaziti nekoliko puta i trčati posvuda, što unatoč lijepom izgledu igre nije toliko zabavno.

Ajna u svojoj glavi čuva sve likove koji joj pomažu u spašavanju svijeta, pa ih možete priupitati kako su i što im je na pameti
Ajna u svojoj glavi čuva sve likove koji joj pomažu u spašavanju svijeta, pa ih možete priupitati kako su i što im je na pameti

Ipak, stvar spašavaju likovi, gluma i njihove interakcije. Sve važnije scene odglumljenje su, a s tako velikom postavom sigurno ćete i vi brzo pronaći svoje favorite. Ima ih svakakvih, ali ako ih želite skupiti sve, morat ćete detaljno pročešljati cijeli svijet i za neke odrađivati i sporedne misije.

Za kraj ćemo posebno naglasiti koliko igra dobro izgleda. Svaka lokacija koju ćete istražiti posebna je i inspirirana raznim kulturama, mitologijom i religijom, tako da se isplati istražiti ono što je tim pripremio. Indivisible je interesantan spoj brojnih ideja od kojih su neke bolje izvedene od drugih. Unatoč manjim problemima i iritacijama, igra zaslužuje preporuku kao cjelina, primarno zahvaljujući likovima i borbi.

Animacije i scene kroz igru odrađene su izuzetno dobro, kao i gluma
Animacije i scene kroz igru odrađene su izuzetno dobro, kao i gluma

Indivisible

  • Borbeni sustav
  • Animacije
  • Iizgled
  • Likovi
  • Gluma
  • Predvidljiva priča
  • Platformerski povremeno nezgrapno
  • Backtracking
Ocjena
80%
Cijena 39,99 € Ustupio: