Trials of Mana - Još jedan Remake

Izdavač koji posljednjih nekoliko godina, osim novih iskustava, izdaje velik broj remakeova i remastera starih igara, nastavlja tom praksom, a u odnosu na prethodni pokušaj uljepšavanja igre u serijalu Mana, ovaj su se put više potrudili

Mateja Šop četvrtak, 28. svibnja 2020. u 00:05

Trials of Mana

Proizvođač/Izdavač Square Enix
Žanr JRPG
Platforme PC, PS4, Switch

Square Enix posljednjih se nekoliko godina ozbiljno bacio na izradu novih verzija svojih klasika, a osim što su u travnju izdali iščekivani remake mnogima dragog Final Fantasyja VII, pripremili su i novu verziju za Seiken Densetsu 3. Serijal poznat kao Mana u početku je bio vezan za Final Fantasy, ali je Square nakon prve igre odlučio da će taj JRPG biti stvar za sebe. Nastavak, Secret of Mana, izašao je prije 27 godina, a treća igra u serijalu do prošle je godine bila dostupna samo u Japanu.

Nakon ne baš uspješnog remakea druge igre, tim se posebno potrudio za Trials of Mana, i time igračima na zapadu pružio priliku da na novi način iskuse priču koja im donedavno nije bila legalno dostupna. Prije nego što akcija započne, možete birati između šest likova – glavni izbor bit će više-manje u prvom planu, a druga dva kompanjona pratit će priču.

Svijet u kojem provodite vrijeme prilično je šaren i razigran, a tim je dobro odradio posao prebacivanja akcije u 3D
Svijet u kojem provodite vrijeme prilično je šaren i razigran, a tim je dobro odradio posao prebacivanja akcije u 3D

Stanje u ovom fantazijskom svijetu daleko je od idealnog. Božica koja ga održava na životu davno je zaspala i njene moći jenjavaju, a kraljevstva koja su opstala kreću u ratne pohode i žele pod svaku cijenu preživjeti u svijetu koji se polako raspada. Za igru koja je toliko šarena, ne bi se očekivalo da ima toliko dramatične i teške priče, ali nijednom od likova s kojima ćete se družiti nije bilo lako u životu, nit’ im je sada nešto bolje.

Svaki od njih ima svoju tragičnu priču, a najbolje iskustvo imat ćete ako spojite dvoje koji imaju zajedničkog neprijatelja. To može biti problem ako ne istražite opcije prije igranja, ili niste upoznati s originalom, jer vam igra ne kaže tko koga ne voli i kome koji par najbolje odgovara. Kako bilo, kad počnete, čeka vas priča onog lika kojem ste odredili glavnu ulogu, a kada u svijetu susretnete partnere, imat ćete opciju upoznavanja s njihovim motivacijama i pozadinskom pričom ili preskakanjem onoga kroz što su prošli.

Obični neprijatelji neće vam stvarati probleme, ali su zato bossevi priča za sebe i morate koristiti sve što imate na raspolaganju
Obični neprijatelji neće vam stvarati probleme, ali su zato bossevi priča za sebe i morate koristiti sve što imate na raspolaganju

Kao i taj dio, ostatak je ostao prilično vjeran originalu. Trčat ćete po raznim, vrlo šarenim i lijepim lokacijama tog svijeta, pronalaziti blago i resurse, boriti se s neprijateljima na koje naletite raštrkane po mapama u brzoj i jednostavnoj akciji, rješavati bosseve, i pratiti prilično mračne i kompleksne priče. Kako biste iskusili sve perspektive, trebat će vam nekoliko prelazaka, a hoćete li se upustiti u to, ovisi o tome koliko ste spremni na dizajn koji stiže iz Zemlje izlazećeg sunca.

Trials of Mana dosta je linearno iskustvo, u kojem ćete sa svim likovima imati iste dodirne točke, unatoč tome što im se porijekla razlikuju. Sustav nadogradnji je dosta uobičajen za ovaj tip igre, tako da ne morate očekivati ništa ekstravagantno, a problema s napretkom i protivnicima imat ćete samo ako igrate na najvećoj težini. Ipak, vidi se da se tim u odnosu na prethodni remake jako potrudio u svim aspektima gameplaya, pa oni koji su igrali original ili samo žele iskusiti klasik, s te će strane naići na dobre stvari.

Osim što možete nadograđivati likove u tipičnom RPG stilu, posebnost ove igre je otključavanje dodatnih klasa koje otvaraju nove mogućnosti
Osim što možete nadograđivati likove u tipičnom RPG stilu, posebnost ove igre je otključavanje dodatnih klasa koje otvaraju nove mogućnosti

Ono što jako kvari cijelu igru je gluma. Izgled i glazba su izvrsni, priča je povremeno predvidljiva, ali solidna, no gluma i karakterizacija likova često odskaču od svega. Ne znamo što se točno tu dogodilo, ali teško ih je slušati i ozbiljno shvaćati, pogotovo ako ste u ekipu pozvali Charlotte, ili što bi ona rekla, Chawwotte. Ne možemo vam to dočarati, osim ako sami ne iskusite, ali najbolja opcija je ugasiti glasove i samo čitati tekst, kao u originalu.

Trials of Mana mnogo je bolji i uglavnom vrlo uspješan pokušaj oživljavanja klasika od Square Enixa, ali zbog nekih stvari teško je preporučiti igru onima koji ne vole taj serijal, ili barem žanr JRPG-ova. Svejedno, nadamo se da će izdavač nastaviti ovakvim uracima i da će približiti i druge igre mlađoj generaciji.

Trials of Mana

  • Glazba,
  • Poboljšan izgled, borba i gameplay
  • Zanimljiv svijet
  • Gluma
  • Karakterizacija likova
  • Povremeno predvidljiva priča
Ocjena
74%
Cijena 49,99 eura Ustupio:

 

 

 

Bug 331 lipanj 2020.