Developeri slučajno podigli cijenu Factoria na ruskom tržištu sa 65 na 1.300 kuna

Dodavanjem jedne znamenke više, razvojni tim Wube Software je na ruskom tržištu povisio cijenu odličnog Factoria na 174 dolara što je izazvalo bijes tamošnjih igrača

Damir Radešić utorak, 19. srpnja 2022. u 14:23

Sredinom prošlog tjedna odlični Factorio je na Steamu počeo masovno dobivati negativne komentare koji, doduše, nisu uspjeli narušiti 98 posto iznimno pozitivnih mišljenja stotinjak tisuća igrača. Iznenadna promjena je rezultat nehotične pogreške developera Wube Software koji su prošli četvrtak prilagođavali cijenu igre za rusko tržište, te su je s dosadašnjih 520 rublja podigli na čak 10.000 rublja.

Igrači su odmah reagirali komentarima kako je nepravedno miješati politiku i igre, te da je svima jasno kako je poskupljenje isključivo posljedica rata u Ukrajini. U prilog im je išla i ranija podrška ovih čeških developera Ukrajini, no u ovom slučaju se radi o ljudskoj brzopletosti, a ne "kažnjavanju ruskih igrača", kako su to neki odmah nazvali.

Naime, nakon dvije godine programa ranog pristupa, cijena Factoria je za zapadno tržište porasla s 20 na 30 eura koliko košta i danas, dok je na ruskom ostala nepromijenjena. Dapače, čak se išlo i na ruku tamošnjim igračima, te su igru do današnjih dana plaćali samo 9 eura.

Dan nakon ranije spomenutog poskupljenja, autori su priznali i ispravili pogrešku, te uklonili jednu nulu, pa je cijena Factoria promijenjena na 1.000 rublja, odnosno 18 eura. Čak ni to pojedincima nije po volji i prozivaju developere rusofobima i raznim drugim, mnogo pogrdnijim nazivima, iako Factorio igrači u Rusiji preračunato plaćaju 131 kunu, dok ga ostatak svijeta može kupiti za 225 kuna.