Multiplayer fenomen Among Us potvrđen za PlayStation

Tri godine nakon prve pojave verzija za Android i iOS, mrežno ludilo Among Us će, uz raniju najavu izlaska za Xbox One i Xbox Series X/S, biti objavljen i za PlayStation 4, te mlađeg brata, "peticu"

Damir Radešić petak, 30. travnja 2021. u 20:46

Iako mu je kritika bila naklonjena, što dokazuje i prosječna ocjena od 85 posto za verziju za PC prema Metacriticu, Among Us je strpljivo čekao dvije godine kada se dogodila eksplozija neviđenih razmjera. Naime, uslijed globalne pandemije i sve većeg traženje zabave unutar četiri zida, streamer Sodapoppin je u srpnju 2020. počeo aktivno prenositi igranje ovog skrivenog dragulja, te postigao ogromnu gledanost, a njegov primjer počeli su slijediti i njegovi kolege, pa je Among Us rapidno dobivao na popularnosti. Već u rujnu su video zapisi iz igre na YouTubeu dosegli četiri milijarde pregleda, dok je samo na TikToku mjesec kasnije ta brojka narasla na 13 milijardi.

Obzirom da je igra u verziji za pametne telefone besplatna, logično je kako se oko te platforme okuplja i najveći broj igrača, pa je u rujnu premašeno 100 milijuna preuzimanja, dok je broj igrača koji je igraju u određenom trenutku skočio s 1,5 milijuna na 3,8 milijuna, a uslijed te navale se besplatni Amazonov server počeo konstantno rušiti zbog čega je razvojni tim Innersloth morao ubrzano raditi na doradama i poboljšanju infrastrukture. Prema procjeni, Among Us je u studenom okupljao oko 500 milijuna igrača, od čega je free-to-play verziju za pametne telefone igralo njih čak 97 posto.

Iako su nešto ranije već počeli raditi na nastavku, autori su početkom jeseni objavili kako od njega odustaju, te da će se fokusirati na poboljšanja postojeće igre, a među istima je i dovođenje na dodatne platforme. Tako je već krajem 2020. Among Us objavljen za Nintendo Switch i tom prilikom su najavljene verzije za Xbox One i Xbox Series X/S, a prema svježoj objavi na Twitteru, Among Us će do konca godine stići i na Sonyjeve uzdanice, PlayStation 4 i PlayStation 5. Sve najavljene inačice će kao i postojeće podržavati međuplatformsko povezivanje, a verzije za PlayStation će dobiti i dodatne kozmetičke predmete na temu popularnog serijala Ratchet & Clank. Dakako, izuzev inačice za Android i iOS, na svim ostalim platformama je Among Us potrebno kupiti, no cijena stvarno nije prepreka da to napravite - samo 3,99 eura na Steamu.