Objavljujemo popis svih detaljno simuliranih aerodroma u MS Flight Simulatoru 2020

U skladu s boljim marketinškim običajima davanja trivijalnih informacija na kapaljku kako bi se podigao šušur prije izlaska igre, Microsoft se danas udostojio priopćiti nam pun popis detaljno modeliranih aerodroma u novom MSFS-u

Drago Galić srijeda, 15. srpnja 2020. u 21:20

Da ponovimo još jednom, novi Flight Simulator imat će modelirane sve postojeće, aktivne i zatvorene aerodrome koji postoje na ovome svijetu, ali će detaljno modeliranih i rukom dorađenih biti samo ukupno 40, i to 30 u Standard verziji igre, 35 u Deluxe i 40 u Premium verziji.

Ovdje donosimo popis svih njih.

 

Standardna verzija:

Aspen/Pitkin County Airport (Colorado, SAD)

Bugalaga Aitrstrip (CAMA) (Indonezija)

Chagual Airport (Peru)

Courchevel Altiport (Francuska)

Donegal Airport (Irska)

Entebbe International Airport (Uganda)

Cristiano Ronaldo Madeira International Airport (Portugal)

Gibraltar International Airport (Gibraltar, UK)

Innsbruck Airport (Austrija)

Los Angeles International Airport (Kalifornija, SAD)

Tenzing-Hillary Aiport (Nepal)

Nanwalek Airport (Aljaska, SAD)

John F. Kennedy International Airport (New York, SAD)

Orlando International Airport (Florida, SAD)

Paris Charles de Gaulle Airport (Francuska)

Paro International Airport (Butan)

Queenstown Airport (Novi  Zeland)

Mariscal Sucre International Airport (Ekvador)

Rio de Janeiro-Antonio Carlos Jobim/Gaelao Int’l Aiport (Brazil)

Juancho E. Yrausquin Airport (Dutch Saba)

Gustaf III Airport (Francuska, Saint Barthelemy)

Seattle-Tacoma International Airport (Washington, SAD)

Sedona Airport (Arizona, SAD)

Sirena Aerodrome (Kostarika)

Stewart Airport (British Columbia, Kanada)

Sydney Airport (Australia)

Telluride Regional Airport (Colorado, USA)

Haneda Airport (Japan)

Toncontin International Airport (Honduras)

Billy Bishop Toronto City Airport (Ontario, Kanada)

 

Dodatni u Deluxe verziji:

Amsterdam Aiport Schipol (Nizozemska)

Cairo International Airport (Egipat)

Cape Town International Airport (Južna Afrika)

O’Hare International Airport (Chicago, SAD)

Adolfo Suarez Madrid-Barajas (Španjolska)

 

Dodatni u Premium verziji:

Denver International Airport (Colorado, SAD)

Dubai International Airport (UAE)

Frankfurt Airport (Njemačka)

Heathrow Airport (UK)

San Francisco International Airport (California, SAD)

Prema skromnom mišljenju ovdje potpisanoga, svi zanimljivi aerodromi nalaze se u osnovnoj (Standard) verziji.

Abecedno od njih prvi na listi je Courchevel u francuskim Alpama koji se pojavio i u jednom James Bondu (Sutra nikada ne umire), iako se na snimci ne vidi nagib uzletno-sletne staze i kakva je ona u stvarnosti.

Dobro modelirani Courchevel postojao je kao dodatni scenery i za FSX i to u komercijalnim verzijama (Fly Away Simulations i izvrsni Orbx koji je klasa za sebe), kao i za X-Plane 10 i 11.

Evo jedan loše izveden (simulirani) prilaz i slijetanje.

Za one koji vole upravljati malo većim (putničkim) zrakoplovima zanimljiv je abecedno drugi na listi, aerodrom na Gibraltaru, ne toliko zbog zahtjevnog terena i kratke staze, već prije zbog kontroliranog i zabranjenog vojnog zračnog prostora koji se ne smije povrijediti pri uzlijetanju i slijetanju. Dakle, koristite li SID i STAR karte i procedure, Gibraltar ima zanimljiv prilaz.

Evo kako to izgleda u FSX-u iz 2014.

 

 

Abecedno treći, a po mišljenju ovdje potpisanoga najzanimljiviji aerodrom na svijetu, zove se Lukla, kojemu je službeno ime Tenzing-Hillary Airport i na kojeg u stvarnom svijetu slijeću gotovo isključivo mali turboelisni zrakoplovi Twin Otter i Dornier Do-228. Lukla u FSX-u i u prethodnoj verziji Flight Simulatora nije bila ispravno simulirana pa su izlazili razni dodaci nezavisnih proizvođača, a najbolji je bio Aerosoftov add-on s Twin Otterom i Luklom u istom paketu.

Za one koji ne znaju, Lukla je zanimljiva jer se nalazi na velikoj nadmorskoj visini i jedini je aerodrom na svijetu kojemu (vrlo kratka) pista završava s kameno-betonskim zidom, a i ne postoji procedura za neuspjeli prilaz. Dakle, imate jedan pokušaj.

Paro International u Butanu je opet zanimljiv samo za one koji vole glumiti pilote većih putničkih aviona. Sama pista aerodroma je dovoljna duga i široka, ali je prilaz kroz kanjon pun zaokreta, ofsetiran u odnosu na pistu i zanimljiviji od prilaza za većinu međunarodnih zračnih luka.

FSX Paro

Juancho E. Yrausquin Airport, kojega nitko tako ne zove već ga zovu po imenu malenog otočića na kojem se nalazi – Saba, u Nizozemskim Antilima, privatni je aerodrom s pistom duljine svega 400-tinjak metara na koji uglavnom slijeću Twin Otteri lokalnog avioprijevoznika (Winair). Prilaz je također zanimljiv (leti se „u brdo“, prema samom otoku i onda se na par stotina metara od planine okreće lijevo na pistu 30 kada se dolazi s jugozapada (ovisno o vjetru). Aerodrom koji uči pilote negativnom koraku („beti“) na turboelisnim avionima.

Gustaf III Airport, ili, kraće -  St. Barth, također je vrlo zanimljiv aerodrom na Antilima pogotovu kad se slijeće na pistu 10 ispred koje se nalazi brdo s prometnicom. Pista je kratka i nagnuta prema moru (u koje povremeno i završi neki avion s nevježama).

Priču o zanimljivim aerodromima završavamo s Toncontinom u Hondurasu koji ima izuzetno kompliciran prilaz za putničke avione premda je pista duga i široka, ali zahtijeva zaokrete na malim visinama i pri malim brzinama u finalu, a k tome u klimi i visini koja daje „tanak zrak“.

Ono što nedostaje u osnovnom i dodatnim paketima je Princess Juliana Airport koji je bio dosta dobro modeliran i u osnovnoj verziji FSX-a, a kasnije je izašlo i više besplatnih i komercijalnih dodataka koji su donijeli njegovo još detaljnije modeliranje i uistinu su bili izvrsni.

Ne radi se o bilo kakvom posebno teškom aerodromu za slijetanje, ali je poznat po „ludašima“ odnosno spotterima koji u produžetku piste dočekuju slijetanje velikih putničkih aviona koji ih onda mlazom iz motora i turbulencijom koju stvaraju često otpušu u more.