Splash Damage prestaje s ulaganjem u FPS Dirty Bomb

Unatoč stalnim nadogradnjama i svježim sadržajima, broj igrača Dirty Bomba je u stalnom padu zbog čega autori priznaju poraz i najavljuju prestanak daljnjih aktivnosti na igri

Damir Radešić petak, 19. listopada 2018. u 12:53

Ekipa Splash Damagea je pokazala što zna i umije u naslovima poput Wolfensteina: Enemy Territory, Enemy Territorya: Quake Wars i Brinka koje su radili kao kooperanti, te su ohrabreni uspjehom istih odlučili samostalno nastaviti svoj opus u vodama FPS-a. Njihov uradak Dirty Bomb je predstavljen u beta verziji 2015. godine kao free-to-play pucačina s naglaskom na timsko igranje u izdanju kuće Nexon America. Iako generalno nije bila riječ o lošem uratku, igrači su ga dočekali prilično mlako uz osrednju ocjenu medija od 63 posto prema Metacriticu.

U igri je trenutno dostupno 23 plaćenika koji su tijekom godina konstantno dodavani
U igri je trenutno dostupno 23 plaćenika koji su tijekom godina konstantno dodavani

Dvije godine nakon toga, Splash Damage je odlučio preuzeti izdavačka prava koja im je Nexon ustupio, te krenuti s brojnim poboljšanjima. Svaki mjesec su objavljivane nove nadogradnje koje su uz otklanjanje bugova donosile nove mape, plaćenike i opremu, no očito to sve nije bilo dovoljno za privlačenje svježih snaga, te je broj igrača konstantno padao. Prve naznake da nešto nije u redu stižu u svibnju kada se gasi natjecateljski mod s ljestvicama uspješnosti što pridonosi daljnjem odljevu fanova, pa je u odnosu na listopad prošle godine, maksimalni broj igrača pao s 3.537 na samo 1.284 prema Steamcharts.com-u.

Developeri su očito bili svjesni što slijedi, te su u novom službenom priopćenju objavili kako su ljetne mjesece iskoristili kako bi što više ispeglali igrivost i ostavili je takovom kakva jest bez daljnjih nadogradnji. Unatoč uloženom vremenu i resursima, Dirty Bomb nije postigao uspjeh kakvog su priželjkivali, te im je postalo neisplativo dalje u njega investirati. Napominju kako će serveri ostati aktivni sve dok postoji smisleni broj igrača koji još igraju, a svima koji su kupili dodatke s plaćenicima do zaključno 31. siječnja će novac biti vraćen na Steam Wallet. Sudeći po trendu opadanja igrača koji će ovom objavom još masovnije potražiti drugu zabavu, izgledno je kako ćemo uskoro pisati o finalnom gašenju servera igre koja je mnogo obećavala, no iz više je razloga podbacila.