Preminuo je izumitelj grafičkog formata GIF, Stephen Wilhite

Američki računalni znanstvenik koji je, za vrijeme svojeg rada u tvrtci CompuServe, stvorio standard slikovnih datoteka GIF, preminuo je od posljedica COVID-a u 75. godini života

Sandro Vrbanus četvrtak, 24. ožujka 2022. u 14:20

Američki su mediji prenijeli vijest o tome da je tvorac grafičkog formata GIF, Steve Wilhite, preminuo 14. ožujka ove godine od posljedica zaraze COVID-om, koja mu je bila potvrđena 1. ožujka. Imao je 74 godine.

Stephen E. Wilhite rođen je 1948. godine, a većinu života radio je kao računalni znanstvenik. Za vrijeme dok je bio vođa inženjerskog tima u kompaniji CompuServe, bio je zaslužan za stvaranje novog grafičkog standarda, poznatoga kao GIF, Graphic Interchange Format. Bilo je to davne 1987. godine, a u narednim desetljećima GIF se prometnuo kao jedan od vodećih formata datoteka korištenih na Internetu, unatoč tomu što je zasnovan na 8-bitnom sustavu koji podržava tek 256 boja.

Gif ili đif?

U ranim danima weba format GIF postao je vrlo široko prihvaćen i jer se unutar jedne datoteke moglo pohraniti više sličica, stvarajući tako iznimno popularne animirane GIF-ove. Bio je to prvi način za prikaz animacija na web stranicama, a relativno je popularan i danas.

Wilhite je, osim po stvaranju ovog datotečnog formata, ostao zapamćen i po tome što je inzistirao da se "GIF" ne izgovara gif, kako su svi mislili, već đif. Debata o tome još uvijek traje.