Instagram računi osoba mlađih od 16 godina bit će privatni po zadanim postavkama

Nova će promjena zateći najmlađe korisnike koji se po prvi puta prijavljuju, no Instagram će i onim starijima poslati napomenu o prebacivanju računa na privatno

Matej Markovinović petak, 30. srpnja 2021. u 09:45

Budući da je Instagram često na meti kritika zbog mlađih korisnika društvene mreže, tvrtka uvodi promjenu u aplikaciju koja će ih više zaštititi. Naime, objavili su na svom blogu da će svatko od 16 ili manje godina, prilikom prve prijave, imati privatni račun po zadanim postavkama.

Drugim riječima, da bi korisnik zapratio nekoga tko ima 16 ili manje godina, treba mu poslati zahtjev za praćenje koji potom ovaj mora prihvatiti. Iz Instagrama navode da će bez obzira na ovu promjenu, omogućiti mladima da u postavkama ipak naprave svoj račun javnim.

„Smatramo da su privatni računi pravi izbor za mlade, no shvaćamo da neki od njih žele imati javne račune kako bi stvorili svoju publiku“, objašnjavaju iz Instagrama. Kako prenosi The Verge, ova je sigurnosna opcija već duže vrijeme u planu, jer je Instagram još u ožujku mlađim korisnicima slao podsjetnike o prednostima privatnog računa.

Osim toga, iz Instagrama kažu i da su razvili tehnologiju koja može prepoznati „potencijalno sumnjivo ponašanje“ nekih računa, pa oni više neće moći ostvarivati interakciju s mlađim osobama na društvenoj mreži.

„Koristeći ovu tehnologiju, takvim računima više nećemo prikazivati mlade korisnike u Exploreu, Reelsu i ostalim odjeljcima, te ih također neće moći zapratiti niti vidjeti njihove komentare na tuđim objavama“, ističu.

Na kraju, navodi se i da oglašivačima više neće biti dopušteno da ciljaju osobe mlađe od 18 godina prema njihovoj starosti, spolu i lokaciji. Valja istaknuti činjenicu i da je ova promjena globalna te će se odnositi na Instagram, Facebook i Messenger.