81 tisuća .eu domena suspendirana nakon Brexita

S početkom godine Ujedinjeno Kraljevstvo i službeno je napustilo Europsku uniju, a time su njihovi građani i tvrtke izgubili pravo na posjedovanje .eu domena. Ipak, još ih mogu spasiti

Sandro Vrbanus srijeda, 6. siječnja 2021. u 15:01

S prvim danom 2021. godine Ujedinjeno Kraljevstvo i službeno je napustilo Europsku uniju, završivši tako višegodišnji proces Brexita. Kako se znalo od ranije, istupanje iz EU označilo je i kraj prava građana i tvrtki sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu na posjedovanje europskih domena s vršnim nastavkom .eu.

Slijedom toga, krovni europski registar domena EURid 1. siječnja je suspendirao sve .eu domene koje su do tada bile u vlasništvu pravnih i fizičkih osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva. Ukupno je toga dana suspendirano oko 81 tisuća domena, a vlasnicima je o tome poslana obavijest. Oni sada imaju tri mjeseca, do 31. ožujka, da EURidu predoče dokaze o tome da su domene prebacili na kakav entitet smješten na području Europske unije, žele li nastaviti koristiti svoje stranice i e-mail servere s .eu domenom.

Dakako, od 1. siječnja EURid ne zaprima nove registracije .eu domena državljanima Ujedinjenog Kraljevstva.

Velika čistka

Britanski vlasnici .eu domena sada moraju ili dokazati da imaju sjedište, prebivalište ili državljanstvo u nekoj od preostalih država članica EU, ili prebaciti vlasništvo domene (za tvrtke) na svoje europske podružnice. Oni koji to ne učine do kraja ožujka izgubit će pravo na svoju dosadašnju domenu, a EURid će je moći poništiti i ponovno pustiti u prodaju početkom 2022. godine.

Prije više od dvije godine, kada je Europska komisija u sklopu pregovora o Brexitu prvi puta najavila ukidanje prava na .eu domene državljanima i kompanijama iz Ujedinjenog Kraljevstva, oni su u vlasništvu imali 317.000 takvih domena. Od tada su se mnogi očito snašli i prebacili vlasništvo unutar EU, no 81 tisuća domena i njihovih 50-ak tisuća vlasnika i dalje su ostali na starome – i sada su u opasnosti od gubitka domene.