Amazonu će pripasti domena .amazon unatoč protivljenju južnoameričkih zemalja

Još 2012. godine američka je kompanija predala zahtjev za registracijom vršne domene .amazon, no tome su se protivile zemlje u amazonskoj regiji Latinske Amerike

Sandro Vrbanus srijeda, 22. svibnja 2019. u 14:30

Najveća američka internetska trgovina Amazon dobila je ime tako što je njezin osnivač Jeff Bezos tražio neki naziv koji bi bio pri vrhu abecednog popisa imena u raznim adresarima kakvi su se devedesetih mogli naći na Internetu. Priča kaže da je čitao rječnik i tražio zanimljivu riječ koja počinje sa slovom A. Kada je vidio naziv Amazon, koji je tada označavao samo rijeku Amazonu, odlučio se za njega jer mu je zvučao egzotično, a ostalo je povijest.

Godinama nakon "krštenja" Amazona, 2012., Bezosova je kompanija organizaciji ICANN koja brine o nazivlju na Internetu predala zahtjev za registracijom vršne domene .amazon. Da ne bi sve prošlo glatko pobrinule su se vlade zemalja koje su smještene u amazonskoj regiji Južne Amerike. Brazil, Bolivija, Peru, Ekvador, Kolumbija, Venezuela, Gvajana i Surinam uložili su prigovor smatrajući da se naziv "Amazon" treba vezivati uz njihovu regiju a ne uz internetsku trgovinu.

Nitko ne bi trebao imati monopol na Amazonu, amazonske prašume i ostala prirodna bogatstva ove regije, argumentirali su svoje negodovanje iz spomenutih zemalja.

Nakon dugih pregovora Amazon nije uspio postići dogovor s ovim državama i organizacijom Amazon Cooperation Treaty Organization koja brine o prirodnim resursima regije. Stoga je ICANN ovoga tjedna odlučio nastaviti s procesom dodjele domene .amazon kompaniji Jeffa Bezosa kako je bilo i zatraženo prije sedam godina. Sada je sasvim izgledno da će, nakon mjesec dana javne rasprave o ovom prijedlogu, sporna domena ipak pripasti Amazonu.