Beta verzija DuckDuckGo preglednika dostupna na Macu

Baš kao i mobilna aplikacija, DuckDuckGo na Macu koristi svoju privatnu tražilicu prema zadanim postavkama, automatski blokira web trackere te nudi korisnicima da jednim klikom 'spale' svu svoju povijest pregledavanja

Matej Markovinović srijeda, 13. travnja 2022. u 14:20

Beta verzija DuckDuckGo web preglednika konačno je stigla na Mac. Korisnici zainteresirani za korištenje ovog alternativnog preglednika fokusiranog na privatnost, trebat će se prijaviti na listu čekanja, objavila je tvrtka na službenom blogu.

Osim privatne tražilice, automatskog blokiranja web trackera i gumba za uništavanje povijesti pregledavanja, DuckDuckGo na Macu dolazi i s novom značajkom koja bi trebala blokirati skočne prozore za pristanak na kolačiće.

Kako prenosi The Verge, iz DuckDuckGoa kažu da će ukloniti takve skočne prozore s oko 50 posto web stranica, a značajka će uz to automatski odabirati opciju koja će blokirati ili minimizirati kolačiće. U budućnosti se ta mogućnost planira proširiti na još više web stranica.

Korisnici će također imati pristup sažetku privatnosti na početnoj stranici web preglednika te će tako moći saznati koliko je web trackera blokirano i odakle dolaze, a imat će i mogućnost brisanja podataka s pojedinih web stranica.

Osim toga, ističe se i činjenica da DuckDuckGo neće automatski učitavati sadržaj na web stranicama poput Facebooka, jer se tamo nalaze trackeri. Umjesto toga, korisnicima će se prije učitavanja prikazati obavijest koja ih upozorava na praćenje i pita ih žele li nastaviti.

Svakako valja istaknuti i ugrađeni upravitelj lozinkama, mogućnost uvoza lozinki, povijesti te spremljenih stranica iz drugih web preglednika. Također, tu je i Smarter Encryption alat koji korisnika automatski usmjerava na HTTPS web stranice.

Foto: DuckDuckGo
Foto: DuckDuckGo

DuckDuckGo koristi engine WebKit, isti onaj na kojem je izgrađen Safari. Iz tog razloga iz tvrtke tvrde da je njihov web preglednik brži od Chromea (prema MotionMark 1,2 benchmark rezultatima) te da koristi 60 posto manje RAM-a.

Za prijavu na listu čekanja, potrebno je preuzeti najnoviju verziju DuckDuckGo aplikacije na mobitelu, otići u postavke te u odjeljku za privatnost odabrati opciju 'DuckDuckGo for Desktop'. Nakon toga, potrebno je pričekati obavijest s pozivnicom i poveznicom za preuzimanje preglednika na Macu.

Kad je riječ o Windows inačici, iz DuckDuckGoa kažu da ona stiže uskoro.