Chrome će automatski blokirati notifikacije za koje pretpostavi da bi ih korisnik odbio

Korištenjem sustava umjetne inteligencije, isključivo na uređaju korisnika, Chrome će analizirati kako se on odnosi prema notifikacijama s web stranica i pritom će određene radnje automatizirati

Sandro Vrbanus petak, 10. lipnja 2022. u 16:07

Do sada su se tehnike strojnog učenja i umjetne inteligencije u Chromeu koristile za transkribiranje videa i automatsko opisivanje fotografija te blokiranje potencijalno opasnih web stranica. Razvojni tim Googleovog internetskog preglednika najavio je kako će iste tehnike ubuduće koristiti kako bi svima osigurao još ugodnije i sigurnije iskustvo surfanja, prilagođeno svakom pojedincu. Otkrili su i neke zanimljive detalje o tome kako će unaprijeđeni sustav funkcionirati.

Stop iritantnim notifikacijama

Od ožujka ove godine u upotrebi je sustav strojnog učenja koji otkriva 2,5 puta više potencijalno malicioznih web stranica i na to upozorava korisnike prije nego ih posjete ili s njih preuzmu kakav štetan sadržaj. Kako bi iskustvo pregledavanja Interneta učinili još boljim, od sada će se isti sustav upotrijebiti i za blokiranje neželjenih notifikacija, koje su na današnjem webu postale svakodnevna – i iritantna – pojava.

Chrome će tako pratiti vrstu notifikacija koja dolazi pred korisnika te njegove reakcije na njih. U slučaju da primijeti, na primjer, da je korisnik više puta odbio neku vrstu notifikacije, preglednik će "naučiti" to ponašanje i sve slične notifikacije će kasnije odbijati – automatski. Ovo učenje odvijat će se isključivo na uređaju, tj. neće biti opasnosti da tako generirani privatni podaci "procure" ili budu na bilo koji drugi način kompromitirani.

Prilagodba izbornika

Povrh toga, Chrome će svojim strojnim učenjem pratiti i navike korisnika prilikom surfanja. Zaključi li njegov sustav da korisnik često dijeli linkove, tipku za tu akciju dodat će u vrh alatne trake, na samo jedan klik ili dodir po ekranu. Slično će se dogoditi i za ostale česte akcije, poput glasovnog pretraživanja. U budućnosti će se ova "shortcut" tipka u alatnoj traci prilagođavati kontekstu onoga što korisnik u određenom trenutku radi, pa će mijenjati svoju funkciju u onu koja bi tada trebala biti najrelevantnija. Naravno, kažu iz Googlea, ovo će biti moguće i ručno podesiti prema vlastitim željama.