Facebook blokirao dijeljenje linkova s The Pirate Baya

U pokušaju da spriječi raspačavanje piratiziranog sadržaja Facebook je zabranio postavljanje linkova s najpopularnije torrent tražilice na svoju društvenu mrežu

Sandro Vrbanus utorak, 1. listopada 2019. u 13:48

Na Facebooku više nije moguće podijeliti link koji bi vodio na The Pirate Bay ili neki od torrenta unutar njegove tražilice. Ovu je promjenu u politici Facebooka primijetio Torrent Freak, a potvrdili smo je i sami. The Pirate Bay nije jedini izvor piratskog sadržaja koji je blokiran na Facebooku, ali je svakako najpoznatiji.

Priča o dijeljenju linkova s The Pirate Baya na Facebooku traje već cijelo desetljeće, otkako Facebook pokušava nagovoriti vodstvo TPB-a da sa svojih stranica uklone "Share" tipku. Očekivano, ovi to nisu učinili, pa je Facebook u konačnici bio primoran blokirati svaki oblik dijeljenja njihovih linkova na društvenoj mreži. S vremenom je ova blokada bila ukinuta, da bi sada ponovno bila aktivirana.

Onima koji pokušaju podijeliti TPB link prikazat će se ovakva poruka
Onima koji pokušaju podijeliti TPB link prikazat će se ovakva poruka

Da bi mjera zabrane bila učinkovitija, linkove s ove i drugih stranica nije više moguće dijeliti niti putem Facebook Messengera.

Iz Facebooka ovaj potez pravdaju svojim pravilnikom koji brani dijeljenje svakog sadržaja povezanog s piratstvom ili koji nosi moguće kršenje autorskih prava. Riječ "moguće" ovdje je ključna jer torrenti sami po sebi nisu ilegalni i mogu se koristiti za dijeljenje bilo kakvih datoteka – međutim, Facebook je odlučio ne filtrirati linkove po sadržaju već po izvoru, pa su blokirali dijeljenje apsolutno svih linkova koji dolaze s "piratskih" domena.