Gasi se nekad popularni servis za preuzimanje sharewarea, Tucows

Kompanija koja je stajala iza internetskog servisa Tucows posljednjih je godina pronašla nove izvore prihoda, pa im omogućavanje preuzimanja softvera više nije u fokusu

Sandro Vrbanus subota, 23. siječnja 2021. u 09:55

Generacija koja je odrastala u ranim danima Interneta, uz dial-up modeme, Netscape Navigator, Yahoo!, Bugove CD-e i shareware programe, sa sjetom će se prisjetiti nekada vrlo popularnog servisa na kojem su se mogli pronaći brojni freeware i shareware programi – Tucows. Ovaj je servis pokrenut 1993. godine i od tada je milijunima korisnika omogućio preuzimanje raznih komada softvera mjereno u milijardama downloada.

No, padom popularnosti ovakvog načina distribucije softvera i Tucows je mijenjao svoj fokus. Posljednjih su godina prerasli u drugog najvećeg prodavatelja domena, a podservis Tucows Downloads postao im je samo usputna djelatnost. Ipak, održavali su ga na životu iz sentimentalnih razloga, učinili besplatnim i slobodnim od oglasa, no i tome je jednom morao doći kraj.

Sve je arhivirano

Sada njegovi vlasnici kažu kako je servis za preuzimanje softvera već poprilično star, što sa sobom nosi i teret starih tehnologija te razne sigurnosne rizike, a za njegovo pravilno održavanje oni nemaju dovoljno ljudi. Iz tog je razloga odlučeno da će Tucows Downloads biti trajno ugašen.

Onima koji bi željeli još koji put pronaći kakav stari shareware, kao da su i dalje devedesete, cijela biblioteka softvera koji su na Tucowsu nudili (njih preko 32 tisuće) bit će i dalje dostupna putem poznatog servisa Internet Archive.