Gdje mogu znatiželjni alergičari doći do informacija o količini peludi u zraku?

Na internetskoj stranici Pliva zdravlje i na aplikaciji Peludna prognoza svakodnevno se ažuriraju informacije o količini peludi u zraku u svim gradovima u kojima postoje mjerenja

M. F. četvrtak, 30. srpnja 2020. u 23:53

Svi oni koji zbog alergije ovih dana kišu, šmrcaju, kašlju ili se svrbe mogu pronaći eventualnog krivca za svoje patnje na internetskoj stranici Pliva zdravlje, gdje se u odjeljku Alergije nalazi prikaz peludne prognoze i kalendar. Ondje se, putem alergijskog semafora, svakodnevno izvještava o količini peludnih zrnaca u zraku koja može biti visoka, umjerena ili niska.

Pritom se može izabrati jedan od dvadesetak ponuđenih gradova (relativno mali broj ponuđenih lokacija je i najveći nedostatak ovog servisa), čime se dobiva točan uvid u biljke koje trenutačno izazivaju alergijske reakcije na tom području. 

U peludnoj prognozi mogu se pronaći bioprognostički podaci o razini peludi u zraku za iduća tri dana, a izvor podataka su lokalni Zavodi za javno zdravstvo.

U peludnom kalendaru nalazi se grafički prikaz peludnog spektra u zraku za cjelogodišnje razdoblje, pri čemu se također može odabrati grad i dobiti informacija o sezonskoj pojavi polinacije pojedine biljne vrste.

Za one koji žele znati više o alergenima, autori ove web stranice su napravili tri osnovne sekcije – drveće, trave i korovi, u kojima se može pobliže informirati o pojedinom bilju koje izaziva određeni stupanj alergenosti.

Peludna prognoza daje svakodnevne informacije o koncentraciji peludi alergenih biljaka i putem aplikacija na iOS i Android mobilnim uređajima.