Google Earth sada podržava i druge preglednike osim Chromea

Prelaskom na WebAssembly web inačica servisa Google Earth dostupna je i korisnicima koji se služe Firefoxom, Edgeom ili Operom

Sandro Vrbanus petak, 28. veljače 2020. u 06:00

Web izdanje kartografskog servisa Google Earth pokrenuto je u današnjem obliku u travnju 2017. godine, ali je od tada, pa sve do današnjih dana, ostalo dostupno isključivo korisnicima koji za surfanje koriste njihov preglednik Chrome. No, napredak web tehnologija i otvorenih standarda promijenio je to – pa je tako sada Google, nakon šestomjesečne javne bete, otvorio Google Earth i onima koji surfaju drugim internetskim preglednicima, točnije Firefoxom, Edgeom ili Operom.

Ovu je promjenu omogućio prelazak na standard WebAssembly koji omogućava izradu nativnog i široko kompatibilnog web sadržaja. Do sada je ovaj servis koristio tehnologiju Native Client (NaCI) koja je bila specifična samo za Chrome.

Kad je riječ o sljedećim koracima u donošenju istog iskustva do što je moguće više korisnika, iz Googlea kažu kako će raditi na tome da ispoliraju sve detalje na ovim preglednicima. Nakon toga kao zadatak su si postavili uvođenje podrške za jedini "veliki" preglednik koji im trenutačno na popisu nedostaje – Appleov Safari.