Google Meet vraća ograničenje grupnih razgovora na 60 minuta

U jeku pandemije Google je bio omogućio privatnim korisnicima video konferencije bez ograničenja, no polaganim povratkom na "staro normalno" i to se ukida

Sandro Vrbanus utorak, 13. srpnja 2021. u 17:02

Kada je u prvoj polovici prošle godine svijet bila zahvatila pandemija, a mnogi bili prisiljeni raditi od kuće, Google i druge kompanije uvele su razne pogodnosti za svoje korisnike. Jedna od njih, kada je riječ o Googleu, bila je ukidanje vremenskog ograničenja za virtualne sastanke na platformi Google Meet. Videokonferencije neograničenog trajanja bile su dostupne svima, no krajem lipnja ove godine ta je pogodnost potiho ukinuta za one koji Googleu ne plaćaju pretplatu.

Nema više neograničenog čavrljanja

Korisnici besplatnog paketa Googleovih usluga sada, dakle, više ne mogu beskrajno razgovarati s više ljudi. Razgovori putem Google Meeta sada se mogu voditi do 24 sata, ali samo ako su jedan-na-jedan. U slučaju da se na njih spoji 3 ili više sudionika vremensko je ograničenje za takav razgovor 60 minuta. Nakon 55 minuta, kaže Google, svim će sudionicima stići upozorenje o tome da im se videokonferencija bliži kraju.

Za produženje razgovora korisnicima će biti potrebna pretplata, odnosno nadogradnja individualnog Google Workspace računa na neki od naplatnih paketa. Druga je, pak, opcija, svakih sat vremena pokretati novu konferenciju i slati sudionicima novi link za nju. Slična ograničenja za one koji ne plaćaju pretplatu vrijede i na Zoomu te Microsoft Teamsu, gdje također iznose 60 minuta. Trenutačno se osnovna pretplata, nazvana Google Workspace Individual Plan, može nabaviti po cijeni od 7,99 dolara mjesečno.