Google najavio veliku "čistku" neaktivnih korisničkih računa

Svi oni, koji se preko dvije godine nisu prijavili na svoj Gmail, YouTube, Drive, Photos ili drugi račun, mogli bi ostati bez njega i svih tamo pohranjenih podataka

Sandro Vrbanus srijeda, 17. svibnja 2023. u 11:11

Imate li "pasivan" Gmail račun, koji smatrate pričuvnim, "za svaki slučaj", ili pak postoji tamo još od djetinjstva, s korisničkim imenom poput "frajer_iz_8B@gmail.com" i predstavlja vam sentimentalnu vrijednost – ova vijest je namijenjena upravo vama. Google je, naime, najavio kako će se obračunati s neaktivnim korisničkim računima, primarno iz sigurnosnih razloga.

U opasnosti su Gmail, YouTube…

Brisanju će biti podvrgnuti svi korisnički računi kojima se nitko nije služio, ili se na njih nije prijavio tijekom dvije godine. Pronađu li takav račun, moglo bi se dogoditi da ga potpuno izbrišu, zajedno sa svim sadržajem unutar Gmaila i povezanih servisa: Docs, Drive, Meet, Calendar, YouTube i Photos.

Ova se najava tiče privatnih računa i na snagu će stupiti do kraja ove godine, kada će se krenuti i s prvim brisanjima. Prvi val dogodit će se najranije u prosincu, a tada će postupno biti uklonjeni računi koji su jednom otvoreni i nikada više nisu korišteni, pa će potom uslijediti i ostale skupine neaktivnih računa. Prije brisanja svakog od njih, korisnicima će biti poslane obavijesti o tome, kako na glavnu adresu računa, tako i na pričuvnu, postavljenu za njegov sigurnosni oporavak.

Organizacije, obrazovne institucije, kompanije i svi oni koji plaćaju neki oblik pretplate za pohranu podataka neće biti zahvaćeni "čistkom".

Kako održati račun na životu?

Iz Googlea poručuju kako je najjednostavniji način za održavanje računa aktivnim prijaviti se na njega najmanje jednom u dvije godine. Aktivnošću se smatra čitanje ili slanje e-maila, korištenje servisa za pohranu Google Drive, gledanje YouTube videa, preuzimanje aplikacije s Play Storea, pretraživanje weba putem tražilice ili pak korištenje računa za prijavu na neku vanjsku aplikaciju ili servis.

Oni, pak, koji se slažu da im stari neaktivni računi budu izbrisani, imat će prilike preuzeti s njih cijelu arhivu podataka korištenjem servisa Takeout.

Što će biti s YouTube videima?

Ono što je u ovoj najavi zabrinulo mnoge, jest činjenica da se među servisima, s kojih će se sadržaj uklanjati, našao u YouTube. Čišćenje računa neaktivnih preko dvije godine moglo bi značiti da će s tog servisa nestati brojni kultni videi, koje su tamo postavili odavno neaktivni (ili preminuli) korisnici. Takvi video zapisi često imaju pravu sentimentalnu vrijednost većem broju gledatelja, smatraju se dijelom internetske povijesti, linkovi na njih postoje posvuda i bila bi prava šteta da zbog ove odluke svijet ostane bez njih.

Za sada nije sasvim jasno kako će se Google postaviti prema ovom pitanju. Sudeći prema tekstu objave, milosti za arhivski YouTube materijal neće biti.