Iskon Smart Wi-Fi - mesh mrežom protiv lošeg signala

Iskonova nova usluga Smart Wi-Fi na velika vrata u hrvatska kućanstva uvodi mesh bežične mreže, kakve su donedavno bile rezervirane za profesionalne okoline

Davor Šuštić utorak, 5. prosinca 2017. u 11:00

Iskon je predstavio Smart Wi-Fi, uslugu koja tvrtkinim korisnicima omogućava da efikasno riješe problem nedostatne pokrivenosti vlastitog doma (i kafića, apartmana, ureda, ili neke četvrte lokacije) bežičnim signalom. Službeno priopćenje za javnost na pojednostavljen način objašnjava kako se to postiže, no za posjetitelje naše stranice tehničke simplifikacije zacijelo nisu potrebne - Smart Wi-Fi se sastoji od dva AirTiesova čvora (nodea), koji među sobom uspostavljaju mesh bežičnu mrežu. Povezuju se putem 5-gigahercnog frekvencijskog pojasa, na bežičnom standardu 802.11ac, uz maksimalnu teoretsku propusnost od 1,6 Gbit/s.

Usluga Smart Wi-Fi temelji se na paru AirTiesovih čvorova
Usluga Smart Wi-Fi temelji se na paru AirTiesovih čvorova

Jedan od čvorova žicom se jednostavno spoji na postojeći router, nakon čega od njega preuzima SSID i lozinku bežične mreže, a drugi se postavlja na željeno mjesto u prostoru, na način da bude unutar desetak metara od prvog čvora, a istovremeno u relativnoj blizini dijela prostora gdje je bežični signal loš. Kako se radi o mesh bežičnoj mreži, uređaji poput laptopa i mobitela vidjet će jedan jedinstveni Wi-Fi, te će se automatski prebacivati na čvor koji im u datom trenutku može isporučiti najviše performanse. AirTiesovim čvorovima može se upravljati pomoću mobilne aplikacije te se upravo ona koristi za neke dodatne mogućnosti, poput konfiguriranja bežične mreže za goste i roditeljskih kontrola. Oba čvora na sebi posjeduju dva gigabitna mrežna porta, stoga je i to sasvim legitiman način umrežavanja računala.

Čvorovima se može upravljati pomoću mobilne aplikacije
Čvorovima se može upravljati pomoću mobilne aplikacije

Iskon kaže da dva čvora, koja su dio osnovnog paketa, mogu bežičnim signalom pokriti prostor do 100 m2. Cijena usluge je 39 kuna mjesečno, što djeluje razumno, obzirom da sami čvorovi na američkom tržištu stoje oko 800 kuna, a ne dolaze s lokaliziranim uputama i uključenom korisničkom podrškom. Moguće je dokupiti jedan ili dva dodatna čvora te time drastično proširiti područje djelovanja mesh bežične mreže. Njihova cijena je dodatnih 20 kuna mjesečno (po čvoru). Smart Wi-Fi je dostupan isključivo korisnicima Iskonove internetske usluge.

AirTiesovi čvorovi nude nekoliko korisnih dodatnih funkcija, poput kreiranja mreže za goste i roditeljskih kontrola
AirTiesovi čvorovi nude nekoliko korisnih dodatnih funkcija, poput kreiranja mreže za goste i roditeljskih kontrola

Iskon Smart Wi-Fi prošlog nam je tjedna stigao na test, stoga uskoro očekujte detaljnu recenziju i nekoliko videa, u kojima ćemo se pozabaviti konfiguracijom sustava i ponašanjem u radu. Testiramo ga na dvije problematične lokacije - u kući u kojoj bežični signal s kata nije dopirao u prizemlje, te u stanu od 75 m2, čiji su zidovi od armiranog betona posve blokirali bežični signal u pojedinim rubnim prostorijama. U oba scenarija AirTiesov hardver se zasad pokazuje odličnim.