Kamo sve možemo s COVID putovnicom? Do 1.7. ne baš daleko…

Hrvatska je jedna od samo sedam europskih zemalja koje su uvele EU digitalne COVID potvrde i prva koja ih kontrolira na granicama. Ostale zemlje postupno će se priključivati sustavu

Sandro Vrbanus srijeda, 2. lipnja 2021. u 06:00

Jedna od glavnih vijesti u Europi ovoga tjedna je uvođenje EU-ove digitalne potvrde o COVID-u, odnosno digitalne "COVID putovnice", tehničkog sustava na razini Unije koji omogućava da se provjera tih potvrda obavlja na siguran način i uz poštovanje privatnosti.

Potvrdu o COVID-u predložila je Europska komisija kako bi se ovoga ljeta ponovo moglo sigurno putovati. Ona će besplatna, sigurna i dostupna svima. Potvrde će se izdavati u digitalnom ili papirnatom obliku i služit će kao dokaz da je osoba cijepljena protiv COVID-a 19 ili da ima negativan rezultat testiranja ili da je preboljela infekciju. Hrvatska je, kako smo pisali, od 1.6. svojim građanima već počela izdavati ove potvrde. Više o tome tko, kako i gdje može dobiti svoju COVID putovnicu pročitajte u ovom tekstu.

Hrvatska među prvima

Europska unija je 20. svibnja finalizirala dogovore, a već 1. lipnja međunarodni je sustav bio spreman za primjenu. Od 10. svibnja već su 22 zemlje uspješno testirale univerzalni pristupnik.

Uredba o digitalnim COVID certifikatima će se službeno na razini EU primjenjivati od 1. srpnja, ali države članice koje su uspješno prošle tehničke testove i koje su spremne za izdavanje i provjeru potvrda sada mogu početi upotrebljavati sustav na dobrovoljnoj bazi.

Već danas zajedno s Hrvatskom, u primjenu je krenulo još šest država članica: Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Grčka i Poljska. Neke zemlje odlučile su da će s izdavanjem EU-ovih potvrda o COVID-u započeti tek kad sve funkcije na nacionalnoj razini prorade. Stoga će se više zemalja pridružiti narednih dana i tjedana, o čemu informacije u stvarnom vremenu možete dobiti ovdje. Za sada je Hrvatska jedina od spomenutih zemalja koja je sustav implementirala na graničnim prijelazima.

Trenutačno stanje s COVID putovnicama u EU
Trenutačno stanje s COVID putovnicama u EU

Imam potvrdu, a što sada?

Trenutačno, dakle, s ovom propusnicom možete putovati tek u manji broj zemalja koji će to uskoro dozvoliti. "Uz Hrvatsku su danas spremne Njemačka, Italija i Danska da krenu s izdavanjem potvrda. Zasad se 13 zemalja konektiralo na europski pristupnik za COVID putovnice. Ulazak u druge zemlje ovisi o tim zemljama. Svi koji imaju potvrde mogu ući u Hrvatsku", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Nakon 1. srpnja, kada sustav bude u potpunosti funkcionalan, kretanje diljem Europske unije bi vlasnicima EU digitalne COVID potvrde trebalo biti omogućeno po "starom normalnom", dakle bez ikakvih ograničenja, samo uz kratko skeniranje QR koda na granici.

Isto tako svi građani EU koji u svojoj zemlji dobiju digitalnu potvrdu od danas mogu slobodno ući u Hrvatsku, a o dinamici izdavanja važećih potvrda u tim zemljama ovisi kada će ih njihovi stanovnici moći dobiti.

NADOPUNA (2.6.): Ministar Božinović danas je potvrdio kako bi hrvatski državljani s važećim potvrdama trebali moći već sada putovati u Bugarsku, Češku, Dansku, Poljsku, Njemačku, Grčku, a uskoro i u Austriju. Prvoga dana, napomenuo je, u Hrvatskoj je izdano 33 tisuće potvrda.