Modularni Microsoftov podatkovni centar sa Starlink vezom

Microsoft je predstavio svoje rješenje za postavljanje podatkovnih centara prema potrebi, u udaljene krajeve svijeta, koje planiraju opremiti satelitskim pristupom Internetu preko SpaceX-ovog Starlinka

Sandro Vrbanus četvrtak, 22. listopada 2020. u 06:00

Microsoft je predstavio Microsoft Azure Modular Datacenter, kao što mu samo ime kaže – modularni podatkovni centar – mobilan i malenih dimenzija, koji bi se mogao instalirati bilo gdje u svijetu. Poslužio bi za posebne svrhe kada pristup cloudu zatreba nekome u regiji koja nije blizu internetske infrastrukture, kao što su zapovjedna središta, udaljena sjedišta humanitarnih organizacija, istraživanje minerala i sve druge terenske aktivnosti koje zahtijevaju računalstvo u oblaku.

Modularni podatkovni centri izrađeni su za rad u najtežim vremenskim i klimatskim uvjetima, gdje, kako kažu, ekstremne temperature, vlaga i neravan teren čine velik problem za uobičajenu cloud infrastrukturu.

Veza putem Starlinka

Dakako, sve funkcionira na Microsoftovoj platformi Azure. Kako bi se ovi podatkovni centri, smješteni u transportnim kontejnerima, mogli normalno koristiti i u uvjetima gdje nema internetske veze, bit će opremljeni satelitskim pristupom Internetu. Za to će biti iskorišten SpaceX-ov projekt satelitskog Interneta Starlink, kao i komunikacijski sateliti kompanije Signature Enterprise Solutions (SES).

Velike brzine prijenosa koje SpaceX najavljuje i pokazuje u demo radu, kao i niska latencija ovakve veze, znače da se podatkovni centri mogu smještati bilo gdje u svijetu bez optičkog pristupa. Mogućnosti povezivanja rast će u skorijoj budućnosti kako će sve više Starlinkovih satelita biti lansirano i aktivirano. Trenutačno ih je u Zemljinoj orbiti više od 700.

Microsoftovi će modularni sustavi imati mogućnost prelaska sa satelitske veze na fizičku i obratno, u ovisnosti o tome koliko je koja dostupna i pouzdana. U slučaju da su postavljeni na područje gdje postoji optička mreža, bit će spojeni na nju, a satelitski će se pristup koristiti kao backup. U slučaju da zemaljske veze nema, tada sateliti postaju primarni način povezivanja.

Ovaj projekt tek je prvi proizašao iz suradnje Microsofta i SpaceX-a, a kompanije najavljuju kako će surađivati i na tome da se Starlink mreža snažnije poveže s Azure oblakom.