MrBeast pokrenuo servis za detaljnu analizu statistika YouTube kanala

Najpopularniji youtuber na svijetu ušao je u još jedan poslovni pothvat. Zajedno sa svojim suradnikom pokrenuo je platformu na kojoj se lako dolazi do analitike posjeta bilo kojeg YouTube kanala

Sandro Vrbanus nedjelja, 17. prosinca 2023. u 21:19

Jimmy Donaldson, poznatiji kao MrBeast, na YouTubeu danas ima gotovo 220 milijuna pratitelja i najuspješniji je youtuber u povijesti, kako gledajući samo brojeve pregleda i pretplatnika, tako i po zaradi. Osim snimanjem videa, bavi se i filantropijom te ulaže u razne druge projekte, a jedan od njih tiče se upravo onoga što ga je i proslavilo – YouTubea. Nedavno je tako uz njegovu potporu nastao, pa je i u beta inačici javno dostupan, servis za analitiku svega vezanoga za YouTube, ViewStats.

Alat za profesionalne youtubere

Nova je to platforma, koja se veže na YouTubeov API, pa iz njega izvlači sve podatke važne za analizu sadržaja i kanala pojedinih kreatora. Na jednostavan i pregledan način tako autori sadržaja mogu pratiti svoje statistike o posjećenosti, gledanosti i pretplatnicima, no mogu ih i uspoređivati s "konkurencijom", tj. svim ostalim kanalima. Sustav odmah po odabiru kanala prikazuje osnovne podatke o njemu, od ukupnog broja pregleda videa, broja pratitelja, procijenjene prihode, a potom daje i detaljne statistike prezentirane kroz pregledne grafikone.

Analizirati se mogu svi sadržaji zajedno, ali i pojedinačno, omogućena je i usporedba sličnih kanala te njihovih ključnih pokazatelja, kao i rezultati A/B testiranja različitih thumbnailova vezanih uz isti video. – Sve, dakle, što je potrebno za dubinsku analizu poslovanja pojedinog YouTube kanala ovdje je na jednom mjestu.

Autori projekta, Donaldson i njegov suradnik Chucky Appleby, kažu da su na ideju o izradi ovakve jedne platforme došli kada su i sami analizirali svoje rezultate, u nastojanju da ih poboljšaju i prilagode promjenjivom YouTubeovom algoritmu preporuka. Nadaju se da će njihov servis postati nezaobilazna točka za sve one, koji se YouTubeom bave profesionalno. Poboljšanja i optimiziranje sadržaja uz njihovu naprednu analitiku bit će velika prednost svima koji se time koriste, smatraju tvorci novog servisa te najavljuju mnoge nove mogućnosti u narednim mjesecima.

ViewStats je dostupan kao web aplikacija ili dodatak za preglednik Chrome, a potpuno je besplatan. Trenutačno je još u beta verziji, pa se njime ne mogu analizirati baš svi YouTube kanali – čini se da je za sada omogućena analiza tek onih većih i važnijih kreatora.