Na današnji dan prije 50 godina "rodio" se Internet

29. listopada 1969. godine putem mreže ARPANET poslana je prva elektronička poruka, što se može smatrati začetkom kako Interneta tako i elektroničke pošte

Sandro Vrbanus utorak, 29. listopada 2019. u 14:18

Poznato je kako se mreža ARPANET, Advanced Research Projects Agency Network, stvorena za potrebe američkog Ministarstva obrane, smatra pretečom današnjeg Interneta. Prvi planovi za stvaranje računalne mreže pokrenuti su još sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, no počeli su se ostvarivati početkom 1967. godine kada je agencija ARPA osigurala milijun dolara za ovaj projekt.

U travnju te godine pojavio se prvi prijedlog tehničkih standarda, koji je uključivao i paketni prijenos podataka. Godinu nakon toga složen je i prvi plan izrade računalne mreže, koja je u konačnici dovršena u travnju 1969. godine. I tako, kroz nekoliko godina razvoja i debate oko toga čemu će ovakva jedna mreža služiti, dolazimo do 29. listopada 1969. godine.

Pola stoljeća Interneta i e-maila

Točno prije 50 godina, dakle, na današnji je dan student programiranja sa sveučilišta UCLA Charley Kline sa sveučilišnog računala SDS Sigma 7, iz sobe 3420 poslao prvu elektroničku poruku. Primatelj iste bilo je računalo SDS 940 na Istraživačkom institutu Stanford. Prva poruka glasila je "login", no u prvom pokušaju do primatelja su prošli tek znakovi "l" i "o" prije nego se sustav srušio (bila je riječ o buffer overflowu).

Službena zabilješka o uspješnom slanju prve elektroničke poruke u povijesti
Službena zabilješka o uspješnom slanju prve elektroničke poruke u povijesti

Cijela riječ uspješno je stigla na odredište nakon ponešto truda, oko sat vremena nakon prvog pokušaja, u 22:30 po lokalnom vremenu. Ova se poruka smatra prvom u povijesti, onom koja je postavila temelje današnjem Internetu i elektroničkim komunikacijama.

Prvi stalni link putem ARPANETA uspostavljen je 21. studenoga iste godine, također između računalnih laboratorija na sveučilištima UCLA i Stanford. Njome su spojena dva Interface Message Processora (IMP), preteče današnjih routera.