Nadogradnja Chromea, koja štedi memoriju i energiju, dostupna svima

Verzija 110 Googleovog internetskog preglednika od sada je na raspolaganju svima za nadogradnju, a donosi opcije optimiziranja korištenja radne memorije i štednje energije, koje se mogu i isključiti

Sandro Vrbanus utorak, 21. veljače 2023. u 14:10

Googleov Chrome najpopularniji je internetski preglednik na svijetu, unatoč kritikama oko nezasitnosti kad je riječ o računalnim resursima. Preveliku potrošnju energije i zauzeće radne memorije Googleovi su stručnjaci u Chromeu već više puta pokušali ukrotiti, a najozbiljniji je korak u tom smjeru učinjen s najnovijom inačicom, brojčane oznake 110. Ona je sada puštena u javnu distribuciju na stabilnom kanalu, a mogu je preuzeti svi oni čiji preglednici su trenutačno na nekoj od starijih inačica.

Nadogradnjom na verziju Chrome 110 svima će biti dostupne opcije nazvane Memory Saver i Energy Saver, predstavljene za ograničen broj korisnika u prosincu, s verzijom 108. U narednim će tjednima one postupno biti aktivirane svim korisnicima. Oni koji to žele, moći će ih i ručno isključiti u izborniku.

Memory Saver

Kako bi tabovi radili bolje i "glatko", a računalni memorijski resursi bili manje opterećeni, Google Chrome omogućava deaktiviranje tabova koji neko vrijeme nisu korišteni, a otvoreni su u pozadini. Kada je ova opcija aktivirana, oni se gase nakon izvjesnog razdoblja neaktivnosti. Jednom kada im se korisnik vrati, takve će se deaktivirane kartice automatski osvježiti i aktivirati.

Dodatak izborniku
Dodatak izborniku

Ovo je posebno korisno onima koji žele u aktivnoj kartici, primjerice, igrati igre ili gledati video zapise, bez da im pozadinski procesi "otimaju" radnu memoriju. Memory Saver neće se aktivirati kada tab u pozadini "vrti" video i audio zapise, videokonferencije, dijeljenje ekrana, aktivno preuzima sadržaj s weba, vezan je uz neki priključeni USB ili Bluetooth uređaj ili pak sadrži djelomično popunjene formulare.

Opciju je moguće ručno aktivirati ili deaktivirati u izborniku Settings/Performance.

Energy Saver

U slučaju kada je Chrome instaliran na prijenosniku s baterijom, optimizacija korištenja energije donijet će i duže trajanje baterije. Chrome će, kada je ona aktivna, smanjiti potrošnju ostalih resursa, frekvenciju osvježavanja i ostale pozadinske procese. Štednja baterije aktivirat će se automatski, kada uređaj radi na baterije ili kada su one pri kraju s kapacitetom. I ovu opciju moguće je ručno aktivirati ili deaktivirati u istom izborniku (Settings/Performance).