Saslušanje o hakiranju Twittera preko Zooma ometano glazbom i sadržajem za odrasle

Zoom saslušanje o slučaju hakiranje Twitter profila poznatih osoba postalo je metom takozvanih zoombombera, a kulminacija je bila puštanje videa s internetske stranice PornHub

Matija Pavlić petak, 7. kolovoza 2020. u 11:45

Da je servis za videokonferencije Zoom manjkav što se tiče sigurnosti, posebice za tehnički slabije potkovane korisnike, dokazuje posljednji primjer iz SAD-a.

U prilično ironičnom zapletu metom napada takozvanih zoombombera postalo je saslušanje u slučaju Grahama Clarka, tinejdžera s Floride optuženog za hakiranje profila nekoliko poznatijih korisnika microblogging platforme Twitter kao što su Elon Musk, Bill Gates i Jeff Bezos.

Saslušanje preko Zooma odnosno nadležni floridski sudac i odvjetnici su u više navrata prekidani od strane virtualne publike s rasističkim povicima, puštanjem rap glazbe i neprimjerenim fotografijama.

Vrhunac je bilo puštanje video sadržaja s gotovo svima poznate internetske stranice PornHub, što je suca u ovom slučaju nagnalo da privremeno prekine saslušanje. Nakon određenog vremena saslušanje je nastavljeno pri čemu je sudac odbio smanjiti Clarkovu jamčevinu koja će i dalje iznositi 725.000 dolara.

Ni nastavak saslušanja nije prošao bez incidenata jer su razni posjetitelji saslušanja i dalje radili probleme sada skriveni iza lažnih korisničkih imena koja su upućivala da se radi o novinarima poznatih agencija kao što su BBC i CNN.

Sudac u slučaju se čini se opametio nakon ovog neugodnog iskustva te je u javnost izašao s informacijom da će poslušati stručnjake te ubuduće saslušanja preko Zooma zaštiti lozinkom.