Tražilica DuckDuckGo dobila AI pomoćnika koji se oslanja na Wikipediju

Internetska tražilica DuckDuckGo ističe se svojom politikom privatnosti, pri radu ne prikuplja podatke o korisnicima, a sada im nudi i odgovore na pitanja, pisane prirodnim jezikom

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. ožujka 2023. u 14:58

Najezda umjetne inteligencije među tražilice i druge internetske servise zahvatila je i DuckDuckGo, vjerojatno najpopularniju "privatnu" internetsku tražilicu na svijetu. Zamišljen kao pandan Googleu, ali koji ne prikuplja niti iskorištava privatne podatke korisnika, DuckDuckGo može se koristiti normalno, putem Weba, ali i kroz vlastite aplikacije za Mac, Android i iOS, ili pak putem ekstenzija za popularne preglednike Firefox, Chrome i Safari. Od sada, osim privatnog i sigurnog pretraživanja weba, tražilica sa znakom patke nudi i rezultate koje je stvorila generativna umjetne inteligencija.

Njihovo rješenje naziva se, prigodno, DuckAssist, a oslanja se na jezične modele umjetne inteligencije koji će, na korisnikov upit, odgovoriti kratkim odlomkom koherentnog teksta, tj. dati mu kvalitetan i prije svega točan odgovor. Za točnost je zadužena veza ove umjetne inteligencije s Wikipedijom, odakle sustav povlači podatke.

Brže do odgovora

Upišete li, dakle, u DuckDuckGo takav upit, da se na njega odgovor može pronaći na Wikipediji, prije uobičajenih rezultata pretraživanja dobit ćete sažetak teksta s Wikipedije, koji je samo za vas priredila umjetna inteligencija. Stvar je trenutačno tek u fazi javnog testiranja, pa je dostupna samo putem službenih aplikacija i dodataka u preglednicima. Pokaže li se kvalitetnim i korisnim, DuckAssist će biti omogućen svim korisnicima ove tražilice, besplatno i bez ograničenja.

Korištenjem Wikipedije kao pouzdanog izvora podataka (koliko to ona može biti), DuckDuckGo izbjegava jednu od većih mana jezičnih modela umjetne inteligencije – "haluciniranje" odgovora, tj. generiranje teksta oko potpuno pogrešne premise. Osim tako generiranog odgovora, DuckAssist će ispod svojeg sažetka ponuditi i link na izvor informacija, kako bi korisnik mogao doznati više o temi koja ga zanima.

Kao i sama tražilica, i ovaj dodatak potpuno je anoniman, ne zahtijeva prijavu korisnika, ne koristi njegove privatne podatke, niti bilježi povijest pretraživanja. Čak niti upite korisnika ne koristi za dodatno treniranje AI modela.