U ovoj godini stiže preko 60 novih emojija

Unicode je objavio nadopuni standarda Emoji 13.0, s potpunim popisom emotikona koje će odobriti u ovoj godini. Među njima našli su se kamionet, polarni medvjed, čajnik, muškarac u vjenčanici…

Sandro Vrbanus četvrtak, 30. siječnja 2020. u 16:48

Unicode konzorcij, organizacija koja na globalnoj razini brine o standardima za alfanumeričke znakove i emotikone, donio je odluku o novim emotikonima koji će u standard Emoji 13.0 biti uvršteni tijekom 2020. godine. Ukupno se na popisu našlo 62 nova emotikona te 55 njihovih varijanti koje se razlikuju po rodovima i bojama kože.

Među novim znakovima našli su se univerzalno primjenjivi emojiji poput kamioneta, paprike, polarnog medvjeda, čajnika, masline, borovnice, nadgrobnog spomenika, mamuta, ninje ili ptice dodo. Tu su i lice koje se istovremeno smije i plače, gesta skupljenih prstiju, ali i mnogobrojne rodno inkluzivne sličice koje prikazuju roditelje, "Baku Mraz", te mladenku i mladoženju u raznim rodnim kombinacijama.

Iz Unicodea kažu kako će novi standard biti službeno odobren, a potom je na proizvođačima raznih softverskih rješenja da ih implementiraju u svoje aplikacije, što se obično događa do jeseni tekuće godine.