Učenici i studenti se vraćaju na nastavu, pa i ChatGPT-u raste posjećenost

Statistike pokazuju da je najveći pad u posjećenosti ChatGPT-u preko ljeta došao od mladih korisnika, kojima sada ponovno počinje nastava, pa će i popularnost AI chatbota ponovno narasti

Sandro Vrbanus nedjelja, 10. rujna 2023. u 15:00

Proteklih smo mjeseci bili svjedoci stagnaciji interesa za najpopularnijim AI chatbotom na svijetu, OpenAI-jevim ChatGPT-jem. Tijekom ljeta broj posjeta, kako ga bilježi SimilarWeb, bio je u laganom padu tijekom srpnja, da bi se u kolovozu stabilizirao na otprilike istim razinama globalno. Gledano po geografskim regijama, u SAD-u je interes za Chat GPT u kolovozu vrlo blago porastao (0,4%), ali gledano zajedno s ostatkom svijeta, nastavio je padati za oko 3%.

Studiranje uz ChatGPT

Analitičari SimilarWeba sada te trendove povezuju s početkom nastavne godine – ona je u SAD-u počela nešto ranije, pa su učenici, očito, odmah pohrlili na ChatGPT i na njemu tražili pomoć u raznim zadacima. U većini svijeta nastava će započeti u rujnu, pa se očekuje i ponovni uzlet posjećenosti, ili pak oporavak na razine s proljeća. Taj trend potvrđuju i demografski podaci. Naime, korisnici u dobi između 18 i 24 godine tijekom ljeta su manje posjećivali ChatGPT, signalizirajući da je ovaj alat itekako korišten u procesu fakultetskog obrazovanja.

Ljetni pad posjeta u SAD-u (lijevo) te globalno (desno) 📷 SimilarWeb
Ljetni pad posjeta u SAD-u (lijevo) te globalno (desno) SimilarWeb

ChatGPT i dalje ostaje jedno od globalno najposjećenijih web mjesta. Trenutačno je na 28. mjestu globalne ljestvice, s 1,4 milijarde posjeta na mjesec, zabilježenih u kolovozu. Najveću posjećenost imao je u svibnju ove godine, s 1,8 milijardi otvaranja. Kad je riječ o jedinstvenim posjetama, koje se povezuju s realnim brojem ljudi koji koristi ChatGPT, on je u kolovozu u SAD-u porastao za 3%, a na globalnoj razini za 0,3%.