Ugašena je najveća ilegalna tržnica s dark weba, Hydra Market

Njemački su istražitelji ugasili i zaplijenili servere popularnog servisa za trgovanje raznim ilegalnim proizvodima i uslugama, a zaplijenili su čak 543 bitcoina povezanima s tim aktivnostima

Sandro Vrbanus srijeda, 6. travnja 2022. u 14:52

Njemački je središnji državni ured za borbu protiv kibernetičkog kriminala ZIT objavio kako je u suradnji s federalnom kriminalističkom policijom obavio akciju gašenja najveće svjetske ilegalne tržnice na dark webu, Hydra Market. U policijskoj su akciji pronađeni i zaplijenjeni poslužitelji ove tržnice, koji su se nalazili u Njemačkoj, a zajedno s njima organizatorima ilegalne tržnice zaplijenjeno je 543 bitcoina, ukupne vrijednosti oko 23 milijuna eura.

Milijuni korisnika i milijarde eura prometa

Ova akcija rezultat je višemjesečnih istraga koje je ZIT vodio zajedno s američkim istražiteljima, još od kolovoza prošle godine. Ilegalna tržnica Hydra Market radila je primarno na ruskom jeziku i postoji najmanje od 2015. godine. Kao i ostalom sadržaju s dark weba, pristupalo joj se putem Tor mreže i pripadajućeg preglednika.

Trgovci su putem ove platforme nudili većinom narkotike, razne ukradene privatne podatke, falsificirane dokumente kao i ilegalne digitalne usluge poput pranja novca putem kriptovaluta. Na Hydra Marketu je u trenutku gašenja bilo registrirano preko 19 tisuća korisničkih računa trgovaca te oko 17 milijuna računa kupaca.

Njemački su istražitelji procijenili kako je ovo ujedno bilo i najveće ovakvo okupljalište na svijetu, kao i ilegalna darknet tržnica s najvećim ukupnim prometom. Samo tijekom 2020. godine tamo je ostvarena trgovina u vrijednosti 1,23 milijarde eura. Navodno je putem ove tržnice dogovoreno pranje novca ukradenoga iz kriptomjenjačnice Bitfinex 2016. godine, ali i sredstava koje je hakerska skupina DarkSide iznudila ransomware napadom na američki cjevovod Colonial Pipeline prošle godine.