YouTube od kreatora zahtijeva da otkriju kada je sadržaj napravljen umjetnom inteligencijom

U Creator Studio je uveden novi alat koji će zahtijevati od kreatora da objave kada je sadržaj kreiran izmijenjenim ili sintetičkim medijima, uključujući generativnu umjetnu inteligenciju

Tomislav Stanković ponedjeljak, 18. ožujka 2024. u 21:40
📷 KAL VISUALS, Unsplash
KAL VISUALS, Unsplash

Radi se o sadržaju kojega korisnici mogu zamijeniti sa stvarnom osobom, mjestom ili događajem tj. YouTube od kreatora ne traži da otkriju sadržaj koji je očito nerealan, animiran, uključuje specijalne efekte ili koristi generativnu umjetnu inteligenciju za pomoć u produkciji, navedeno je u objavi.

Oznake će se nalaziti u proširenom opisu ili na prednjoj strani video playera, a trebale bi pomoći u jačanju transparentnosti s gledateljima i izgradnji povjerenja između kreatora i njihove publike.

Navedeno bi se trebalo početi prikazivati u svim YouTube formatima, počevši od mobilne aplikacije, a uskoro i na stolnim računalima i TV-u.

Što se tiče kreatora koji se ne budu pridržavali novih pravila YouTube planira razmotriti mjere prisile pa i sam dodati potrebne oznake, posebno ako sadržaj ima potencijal zbuniti ili dovesti u zabludu.