Središnji tehnološki događaj financijske industrije u ovoj godini najavljuje Oleg Maštruko

Drugo izdanje konferencije Future of Fintech okupit će brojne eksperte koji će govoriti o tehnološkoj budućnosti financijskih institucija i kompanija. Uvodno predavanje drži Velimir Šonje, a između ostaloga bit će predstavljen američki The Bancorp, kao i robotski investicijski savjetnici, a pripremljen je i pregled hrvatske scene fintech startupa

Miro Rosandić utorak, 6. studenog 2018. u 06:00

Za tjedan dana, točnije 13. studenog 2018. u dvoranama Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, s početkom u 9 sati, održat će se po drugi put konferencija F2 - Future of Fintech“. Taj je događaj posvećen tematici tehnoloških trendova i aktualnih pitanja u financijskom sektoru. Tim povodom razgovarali smo s kolegom, a u ovom slučaju vodećim čovjekom ovog projekta, Olegom Maštrukom, direktorom konferencije.

Prošle godine sudjelovao si u pokretanju više konferencijskih projekata, među kojima je „Future of Fintech“ bio vjerojatno najambiciozniji izazov. Hoće li „Future of Fintech“ i  u svom drugom izdanju imati isto tako kompleksnu koncepciju?

- Zadržali smo istu količinu programa u odnosu na prvo izdanje, lani, a to znači dva keynote govora, dvije panel diskusije i 18 pojedinačnih sesija u tri tracka. Iskreno, mislim da je to gornja granica za ovakav, jednodnevni koncept konferencije, i takva količina sadržaja da gotovo da može dovesti i do neželjenog information overflowa. Štoviše, ostavljam mogućnost da dodamo još jedan “red” od tri predavanja. Ne bih želio da pretjeramo, ali neke su teme toliko zanimljive da ih je teško odbiti.

Inače, za konferencije ovog tipa smatram da je jedan panel i jedan keynote možda nekakav optimum. Ili, ajde, može i dva keynotea...

Koje ovogodišnje govornike bi posebno istaknuo i sugerirao publici da ih svakako poslušaju?

- Ako nekog preskočim, mogao bi se s pravom uvrijediti.... ali ipak bi istaknuo suradnju s našim poznatim ekonomistom Velimirom Šonjom, koji drži keynote, a sudjelovao je i u organizaciji jednog panela, drugi panel vodi sjajna Gordana Gelenčer, zatim nam kao keynoterica dolazi Ana Liza Grandner, Senior Vice President and Director of Private Label Banking, The Bancorp.

Bancorp je, pojednostavljeno (za više detalja dođite na konferenciju) dio priče kako moderne fintech kompanije zamjenjuju banke, no fintech startupi često daju front-end (web, mobile app, fee-structure-model), a zapravo postoji neka "prava" banka ispod koja i dalje odrađuje banking posao za njih ispod haube. Primjer jedne takve banke je The Bancorp u SAD-u, koji pruža usluge banking infrastrukture za nekoliko stotina fintecha, između ostalih podržavaju Revolut u Americi.

Ana Liza je Senoir Vice President za upravo taj segment biznisa u The Bancorpu, i dat će nam uvid kako i zašto to funkcionira.

Maja Bešević Vlajo govorit će o Robotskim investicijskim savjetnicima: koja je budućnost investicijskih savjetnika... općenito mislim da je pitanje umjetne inteligencije i botova u fintechu izuzetno zanimljivo i ove godine planiram cijeli jedan track posvetiti tome.

Fintech expert Božidar Pavlović dat će pregled hrvatske scene fintech startupa, iako kad kažem “hrvatske” valja znati da dosta tih startupa radi globalno. Niz zasad manjih startupa predstavit će nam svoje uzbudljive tehnologije i izravno, pa kad prestanu biti “manji” i postanu globalno veliki sjetit ćete se gdje ste prvo čuli za njih

Mislim da bi ovih par sadržaja vrijedilo istaknuti, čime nikako i nipošto ne želim reći da su ostali išta manje zanimljivi. Cijeli program dostupan je na stranicama konferencije: http://f2.bug.hr/

Lanjska konferencija dala je odličan presjek stanja fintecha u tom momentu. Scena je vrlo brzo mijenja, i cilj ovogodišnje konferencije je da kroz sadržaje i networking, posjetiteljima da jednako dobar presjek – danas.

Prošle godine bilo je „in“ raspravljati o kriptovalutama, koliko je ta tematika danas zanimljiva bankarima i općenito financijašima?

- Balon kriptovaluta kao da se malo ispuhao, što sve one koji su posjetili lanjski F2 – Future of Fintech jamačno i ne čudi, jer su neki od sadržaja na to i upozoravali. No, nakon početne eksplozije, pa zatim i djelomične implozije, kriptovalute su definitivno “here to stay”, tehnologija i tematika koju neće biti moguće ignorirati. Skupovi poput F2 tu su da vam daju “head start” i da onjušite iz kojeg smjera vjetar puše. Tako će biti i ove godine.

Kojoj je publici „Future of Fintech“ namijenjen?

- Svima koji se bave financijama, danas, u bilo kojem obliku i na bilo koji način, i svima koji bi to željeli.

Tko su sve partneri koji ti daju podršku i pomoć u realizaciji ovog događaja?

- Partneri konferencije F2 - Future of Fintech su: Combis (glavni), FIS i CROZ, Span (srebrni) te Croatia Osiguranje, Instantor, Koios, PwC, Veritas i Splitska Banka.