Aktivni pametni tekstil snima audio, video i geolokacijske podatke

Rastezljiva, savitljiva, periva i udobna odjeća razvija se u okviru višemilijunskog projekta Odjela za napredno istraživanje i razvoj američke Nacionalne obavještajne službe 

Mladen Smrekar srijeda, 6. rujna 2023. u 21:00
Active Smart Textiles (AST) je odjeća koja se prilagođava i mijenja svoju funkcionalnost kao odgovor na promjene u vanjskom okruženju ili odgovor na input korisnika 📷 MIT
Active Smart Textiles (AST) je odjeća koja se prilagođava i mijenja svoju funkcionalnost kao odgovor na promjene u vanjskom okruženju ili odgovor na input korisnika MIT

SMART ePANTS, riječ koja zvuči kao "pametne hlače" kad se na engleskom izgovori naglas, zapravo je program američke vlade koji nastoji razviti aktivni pametni tekstil (AST) sa senzorima, kamerama i žicama utkanim izravno u odjeću. Osoba koja će nositi ovu tehnologiju u obliku košulje, hlača ili rublja, moći će snimati audio i video zapise u svojoj okolini, a njezina lokacija moći će se pratiti putem geolokacijskog senzora.

Odjeća za špijune i agente

Ova rastezljiva, savitljiva, periva i udobna odjeća razvija se u okviru Aktivnosti naprednih obavještajnih istraživačkih projekata (IARPA), odjela za napredno istraživanje i razvoj Ureda direktora američke Nacionalne obavještajne službe (ODNI). SMART ePANTS će tako u početku biti namijenjen agentima i zaposlenicima obavještajnih, protuterorističkih i nacionalnih sigurnosnih agencija, a kako to obično biva, nakon toga možemo očekivati i komercijalizaciju rješenja ili barem nekih njegovih dijelova.

Senzori, kamere i žice utkat će se izravno u odjeću 📷 MIT
Senzori, kamere i žice utkat će se izravno u odjeću MIT

“Računala, senzori, baterije, žice i prekidači potrebni za njihovo povezivanje, sve to već postoji na ovaj ili onaj način. Cilj je uzeti sve te pojedinačne komponente i integrirati ih u jedan nosivi uređaj", kažu organizatori projekta. 

Aktivni i pasivni tekstil

Postoje dvije vrste pametnog tekstila: pasivni i aktivni. Pasivni pametni tekstil ima funkcije izvan uobičajene odjeće, poput gornjeg sloja rukava protiv UV zračenja koji vas štiti od štetnog sunčevog zračenja ili odjeće od poliestera koja brzo isparava znoj i održava stvari ispod odjeće suhima.

Proces integracije elektronike u odjeću 📷 MIT
Proces integracije elektronike u odjeću MIT

Active Smart Textiles (AST) je odjeća koja se prilagođava i mijenja svoju funkcionalnost kao odgovor na promjene u vanjskom okruženju ili odgovor na input korisnika, bilo da se radi o kretanju ili vremenu, što znači da bi vjerojatno imala senzore i žice koje bi je povezivale sa softverom i aplikacije koje poboljšavaju uvjete korisnika. AST koji su lani razvili MIT-ovi istraživači može osjetiti držanje i pokrete nositelja i može se ugraditi u pametne cipele koje prate hod nekoga tko ponovno uči hodati nakon ozljede.

Obavještajni sustav budućnosti

MIT je samo jedna od organizacija s kojima je IARPA sklopila ugovor o istraživanju SMART ePANTS-a; više 22 milijuna dolara podijelit će tako i kompanije SRI International, Nautilus Defense, Leidos i Areté, a prvi rezultati očekuju se za 42 mjeseca. 

Mikrofon kao sastavni dio materijalaod kojeg se izrađujeodjeća 📷 MIT
Mikrofon kao sastavni dio materijalaod kojeg se izrađujeodjeća MIT

Na papiru, tehnologija je jednostavna i namijenjena je smanjenju kriminala i općem dobru. No, ima i onih koji tvrde da bi se ova tehnologija lako mogla oteti kontroli, a neprofitna organizacija Electronic Frontier Foundation strahuje da će program postati alat za "stvaranje golemih obavještajnih, nadzornih i izviđačkih sustava budućnosti. Oni žele znati više o vama nego što vi sami znate."