Fitness narukvice ubrzavaju oporavak u bolnici

Motivirani nosivim uređajima za praćenje aktivnosti, pacijenti se kreću više te manje sjede i leže, zbog čega ih se ranije otpušta kući

Mladen Smrekar petak, 16. lipnja 2023. u 19:45
Fitness trackeri pokazali su se kao odlični motivatori za poboljšanje tjelesne aktivnosti tijekom boravka u bolnici 📷 jcomp
Fitness trackeri pokazali su se kao odlični motivatori za poboljšanje tjelesne aktivnosti tijekom boravka u bolnici jcomp

Fitbit, Garmin ili Apple Watch, svejedno koji vam je draži, nosivi uređaji za praćenje aktivnosti pomažu pacijentima da se brže oporave tijekom hospitalizacije, pokazalo je novo istraživanje Sveučilišta Južne Australije (UNISA), Meta analiza prikupljenih podataka, objavljena u časopisu JAMA Network Open, otkrila je da su bolnički pacijenti s uređajima za praćenje aktivnosti bili aktivniji te da su manje su sjedili i ležali od drugih pacijenata, što im je u konačnici pomoglo da se brže oporave.

Meta analiza bolničkih podataka

Češljajući podatke 15 različitih studija s ukupno 1911 pacijenata na rehabilitaciji nakon moždanog udara, ortopedskih zahvata i raznih kirurških operacija, studija je otkrila da su pacijenti dnevno prohodali 826 koraka više, da su aktivni bili u prosjeku 10 minuta više te da su mirovali 36 minuta manje od pacijenata prepuštenih klasičnoj skrbi.

Bolnički pacijenti s fitness narukvicama aktivniji su, manje sjede i leže od drugih pacijenata 📷 SCIMEX
Bolnički pacijenti s fitness narukvicama aktivniji su, manje sjede i leže od drugih pacijenata SCIMEX

"Boravci u bolnici često su obilježeni ekstremnom neaktivnošću pacijenata, što paradoksalno može pogoršati druge zdravstvene probleme i produžiti boravak u bolnici. Manjak kretanja može izazvati niz negativnih ishoda, od funkcionalnog pada i slabosti do invaliditeta, pa čak i većeg rizika od smrtnosti", upozoravaju istraživači.

Odlični motivatori

Fitness trackeri pokazali su se kao odlični motivatori za poboljšanje tjelesne aktivnosti tijekom boravka u bolnici. A to pak poboljšava kliničku sliku i pacijentovu sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, poput balansiranja i hodanja.

Više kretanja smanjuje rizik od produljene hospitalizacije 📷 Hanggorocandra
Više kretanja smanjuje rizik od produljene hospitalizacije Hanggorocandra

Iako 826 koraka možda ne zvuči puno, poboljšanja uočena ovom studijom doista su značajna i potvrđuju nalaze prethodnih istraživanja koja su pokazala da povećanje kretanja za 250 do 500 koraka dnevno smanjuje rizik od produljene hospitalizacije i povratak u bolnicu zbog raznih nuspojava osnovne bolesti.