Glazba prodaje proizvod, ali samo ako je brzog tempa i skladana u duru

Otprije je poznato da će potrošači koji uživaju u glazbi povezanoj s brendovima vjerojatnije će kupiti njihov proizvod. No još je značajniji objektivni aspekt - tempo i način izvedbe

Mladen Smrekar subota, 2. srpnja 2022. u 17:17

Istraživanje Sveučilišta u Bathu zelenim tvrtkama nudi jednostavan način prevladavanja  "jaza između stavova i ponašanja" . Naime, kad je riječ o kupovini "zelenih proizvoda", potrošači često govore jedno, ali rade sasvim drugo, odnosno, najčešće ne kupuju ekološki svjesne proizvode do kojih im je navodno stalo.

Jaz u stavovima

U brojkama to izgleda ovako: recentne studije pokazuju kako otprilike 30% potrošača tvrdi da im je stalo do etike brenda, ali na kraju samo njih tri posto nešto čini po tom pitanju. Sličan broj tvrdi da im je stalo do zelene potrošnje, ali samo pet posto zabrinutih kupaca doista troši novac na zelene proizvode.

Potrošači često govore jedno, ali rade sasvim drugo
Potrošači često govore jedno, ali rade sasvim drugo

“Ovaj jaz u stavovima ozbiljan je marketinški problem jer svako pretjerivanje etičke zabrinutosti potrošača može iskriviti tržište, što dovodi do prevelike ponude", upozoravaju istraživači sveučilišne Škole za menadžment.

Njihovo istraživanje sugerira da je jedan od načina za premošćivanje tog jaza kreativnije korištenje reklamne glazbe – točnije, korištenje brzih ritmova i melodija, napisanih u veselom duru, a nikako ne u otužnom molu.

Da bi privukle kupce, marketinške akcije moraju počivati na brzim, veselim  kompozicijama
Da bi privukle kupce, marketinške akcije moraju počivati na brzim, veselim kompozicijama

Glazba se smatra sporom kada je tempo manji od 72 otkucaja u minuti, a brzom kada je tempo veći od 94 otkucaja u minuti.

Subjektivni i objektivni aspekt

Nije iznenađenje da glazba utječe na potrošače; otprije je poznato da će potrošači koji uživaju u glazbi povezanoj s brendovima pozitivnije gledati na brend i vjerojatnije će kupiti njihov proizvod. To je subjektivni aspekt glazbe, no još je značajniji objektivni aspekt - tempo i način izvedbe, tvrde istraživači.

Istraživači su za potrebe studije komponirali nekoliko radijskih oglasa za dva fiktivna proizvoda: električni automobil (EcoCar) i višekratnu šalicu za kavu (EcoMug) i ispitali utjecaj glazbe na namjeru kupnje.

Rezultati istraživanja

Njihovo istraživanje pokazalo je da glazba skladana u duru smanjuje razlike između stava i ponašanja za čak 40 do 50 posto. A budući da glazba brzog tempa ima tendenciju generiranja pozitivnih osjećaja kao što je sreća, njihovo istraživanje sugerira da je razlika između stava i ponašanja najmanja kada se glazba skladana u duru svira brzim tempom.

Brzo i veselo, to je formula tržišnog uspjeha
Brzo i veselo, to je formula tržišnog uspjeha

"Marketinški stručnjaci moraju biti svjesni da puko puštanje glazbe u kojoj potrošači uživaju možda neće biti dovoljno da se na kraju odluče za kupovinu. Oni moraju prepoznati važnost načina i tempa kako bi osigurali da se povoljan stav prema brendu pretvori u prodaju", zaključuju istraživači.BT in-ear slušalice

BOSE QuietComfort

Zvuk visoke vjernosti, do 6 sati reprodukcije, Acoustic Noise Canceling, kontrole na dodir, Aware Mode s ActiveSense, Active EQ, IPX4.

1.999 kn 2.249 kn Kupi

BT bookshelf zvučnici

KEF LSX

Besprijekorna kvaliteta zvuka, kompaktan i svestran, AirPlay 2, Tidal, Chromecast, Spotify , Deezer, Wi-Fi, KEF Control aplikacija, 54Hz – 28kHz .

7.199 kn Kupi