Pametna kontaktna leća umjesto AR naočala

Korejski istraživači ispisali su pametne kontaktne leće koje bi se mogle koristiti za navigaciju temeljenu na proširenoj stvarnosti

Mladen Smrekar petak, 17. veljače 2023. u 18:35
Ključ je u iskorištavanju meniskusa tinte 📷 KERI
Ključ je u iskorištavanju meniskusa tinte KERI

Istraživači korejskih znanstvenih instituta KERI i UNIST uspjeli su 3D printerom ispisati pametne kontaktne leće bez primjene napona. To bi rješenje, opisano u časopisu Advanced Science, trebalo pridonijeti minijaturizaciji i svestranosti uređaja proširene stvarnosti. Naime, pametne kontaktne leće mogle bi ljudima omogućiti izravnu vizualizaciju digitalnih okruženja, bez potrebe za AR naočalama, koje su skupe i ponekad uzrokuju razne nuspojave poput mučnine. 

Pametna kontaktna leća korisniku na EC zaslonu prikazuje upute do odredišta primajući GPS koordinate u stvarnom vremenu 📷 KERI
Pametna kontaktna leća korisniku na EC zaslonu prikazuje upute do odredišta primajući GPS koordinate u stvarnom vremenu KERI

S takvim lećama u očima, navigacija se odvija pred očima osobe. To znači, kažu korejski istraživači, da biste ​​s pametnim kontaktnim lećama mogli uživati u popularnim igrama kao što je Pokemon Go, ne vadeći pritom pametni telefon iz džepa. 

Mala snaga

No, da bi se proširena stvarnost implementirala u pametne kontaktne leće, zasloni moraju raditi s malom snagom. Zbog toga mnogi istraživači koriste pigmente pruski plave boje jer je pristupačna i ima visok kontrast. Nekad se boja nanosila na podlogu metodom galvanizacije, što je ograničavalo proizvodnju naprednih zaslona koji mogu prikazati različite informacije, poput slova, brojeva ili slika. 

Fina tehnologija mikro-uzorka
Fina tehnologija mikro-uzorka

Korejskim istraživačima uspjelo je proširenu stvarnost "ugurati" u malu leću ispisivanjem mikro-uzoraka na zaslonu leće pomoću 3D pisača, bez primjene napona. Ključ je u meniskusu korištene tinte.

Precizna tehnologija

Meniskus je pojava u kojoj se na vanjskoj stijenci formira zakrivljena površina bez pucanja kapljica vode zbog kapilarnog djelovanja kad se kapljice vode lagano pritisnu ili povuku uz određeni pritisak. Meniskus je uz to i izvor pruske plave boje koja se dobiva isparavanjem otapala. 

Preciznim kretanjem mlaznice stvaraju se mikrošare, a uzorci se mogu formirati ne samo na ravnim površinama, nego i na zakrivljenim, poput kontaktnih leća. Tehnologija mikro-uzorka vrlo je precizna, 7,2 mikrometra, što omogućuje njenu primjenu na pametne kontaktne leće za AR i održavanje kontinuirane i ujednačene boje.