Predvidljiva glazba najbolje smiruje živce

Japanska studija otkriva način na koji percepcija određenih glazbenih akorda udi emocije i izaziva specifične senzacije u tijelu

Mladen Smrekar ponedjeljak, 8. travnja 2024. u 09:33
Određene progresije akorda izazivaju osjete u srcu, dok se druge više osjećaju u želucu, što je povezano s nečijim estetskim procjenjivanjem i pozitivnim osjećajima o glazbi 📷 Freepik
Određene progresije akorda izazivaju osjete u srcu, dok se druge više osjećaju u želucu, što je povezano s nečijim estetskim procjenjivanjem i pozitivnim osjećajima o glazbi Freepik

Glazba ima važno mjesto u ljudskoj kulturi i svi smo bezbroj puta osjetili nalet emocija koje u nama može potaknuti samo glazba. Ali što je to u glazbi što izazva tako intenzivne senzacije u našim umovima i tijelima? Nova studija Sveučilišta u Tokiju, objavljena u časopisu iScience, otkriva koliko predvidljivost i neizvjesnost utječu na osjete u srcu i abdomenu.

Faktor iznenađenja

Na temelju 890 pjesama s Billboardove top liste, istraživači su generirali osam sekvenci od četiri akorda koje su odsvirali sudionicima studije. Važna značajka svake sekvence bila je mješavina niskog i visokog iznenađenja te niske i visoke neizvjesnosti s kojom su napredovali  akordi.

Ove melodije od četiri akorda odslušalo je 527 sudionika istraživanja koji su na slici označili gdje u svom tijelu osjećaju glazbu i koliko snažno. Rangirali su i pet najboljih emocionalnih odgovora na svaki zvuk s popisa opcija i ocijenili koliko im se glazba sviđa.

Osjećaj iz trbuha

Na temelju ovih odgovora istraživači su izradili zasebnu mapu tijela za svaki niz akorda. Od osam sekvenci, najjači trbušni osjećaji zabilježeni su kad su sva četiri akorda napredovala s malim iznenađenjem i malom nesigurnošću, što su istraživači nazvali "sLuL-sLuL" sekvencom.

Tjelesna karta progresije glazbenih akorda i osjeta u srcu i abdomenu 📷 UTokyo
Tjelesna karta progresije glazbenih akorda i osjeta u srcu i abdomenu UTokyo

Ova vrlo predvidljiva melodija u slušateljima je pobudila i najveći osjećaj smirenosti, olakšanja, zadovoljstva, nostalgije i empatije.

Utjecaj na srce

Najsnažniji osjećaji u srcu osjetili su se kad su prva tri akorda svirala s niskim iznenađenjem i malom nesigurnošću, ali je posljednji četvrti akord izazvao veliko iznenađenje i nisku nesigurnost. Istraživači su to nazvali "sLuL-sHuL" sekvencom, a činilo se da su snažniji osjećaji koje proizvodi u srcu usko povezani s jačim osjećajima zadovoljstva.

Struktura iskazanog emocionalnog iskustva 📷 UTokyo
Struktura iskazanog emocionalnog iskustva UTokyo

I "sLuL-sLuL" i" sLuL-sHuL" progresije smanjile su negativne osjećaje tjeskobe i nelagode. Nasuprot tome, sekvence koje su generirale snažne senzacije u glavi bile su značajno povezane s osjećajima tjeskobe i zbunjenosti.

Fiziološke reakcije

Budući da je ovo istraživanje bilo usredotočeno na subjektivne osjete i emocije, istraživači sad žele proučiti i fiziološke reakcija na glazbu, poput promjena u otkucajima srca.

Emocionalni odgovori na progresiju glazbenih akorda 📷 UTokyo
Emocionalni odgovori na progresiju glazbenih akorda UTokyo

"Glazba se ne doživljavamo samo svojim ušima; to je iskustvo koje se osjeća cijelim tijelom", tvrde istraživači čiji rad nudi uvid u to koliko su glazbena iskustva zamršeno povezana s našim tijelima i kako je možemo koristiti za ublažavanje stresa i poboljšanje mentalnog zdravlja.