Put u metaverzum: varijacije temperature simuliraju virtualne oblike na zaslonu

Istraživači Sveučilišta Texas A&M pokazuju kako je moguće oponašati jedinstvene mehaničke i toplinske osjete povezane s različitim površinskim teksturama i oblicima

Mladen Smrekar nedjelja, 6. ožujka 2022. u 06:00

Dodir visoke vjernosti značajno širi opseg onoga što očekujemo od računalnih uređaja. Istraživanje Odjela za strojarstvo na Sveučilištu Texas A&M moglo bi pomoći zaslonima osjetljivim na dodir da simuliraju virtualne oblike.

Prevođenje osjeta na touchscreen

Tamošnji istraživači proučavaju trenje na razini kontakta prsta i uređaja te pojedinačnih stanica kože i stakla sučelja zaslona osjetljivog na dodir. Cilj im je korisnicima omogućiti da uđu u metaverzum, da osjete teksturu neke životinje koja živi na drugom kontinentu ili tkanine odjeće koju želite kupiti online. 

Istraživači su pokazali da varijacije temperature mogu pomoći u simulaciji virtualnih oblika na uređajima sa zaslonom na dodir
Istraživači su pokazali da varijacije temperature mogu pomoći u simulaciji virtualnih oblika na uređajima sa zaslonom na dodir

Istraživači žele dokazati kako je moguće oponašati jedinstvene mehaničke i toplinske osjete povezane s različitim površinskim teksturama i oblicima. Njihov rad, objavljen u časopisu Science Robotics, pokazuje potencijal za prevođenje ovih osjeta na touchscreen korištenjem samo temperaturnih varijacija, umjesto da ih izražava ultrazvučnim vibracijama ili metodama elektro adhezije.

Konkurencija haptičkim uređajima

I same istraživače iznenadila je količina povećanja trenja koju su uspjeli postići. Ona je, kažu, konkurentna trenutnim površinskim haptičkim uređajima, što znači da postoji još jedna opcija za modulaciju trenja.
Njihovo istraživanje pokazalo je kako je moguće lokalizirati trenje na vanjski sloj kože i, barem pri brzini povlačenja, kontrolirati trenje bez zagrijavanja uređaja.

Pred istraživačima je još niz izazova vezanih uz složenosti sučelja prst-uređaj i varijacija koje se javljaju zbog razlika u okolišu i svojstvima kože. Sljedeći korak je minijaturizacija i integracija sustava u zaslone osjetljive na dodir.