Sedam posto potrošača iz Hrvatske na prevaru navedeno na kupnju krivotvorenog proizvoda online

Europska unija provodi novu kampanju kojom upozorava na opasnosti od krivotvorenih proizvoda i piratstva, te izdvaja financijska sredstva za poduzeća kako bi se lakše nosila s time

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. lipnja 2021. u 06:00

EUIPO, Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo, pokrenuo je novu kampanju za podizanje svijesti o krivotvorinama koje se prodaju putem Interneta.

Kako je navedeno u novoj studiji "Europski građani i intelektualno vlasništvo", koju je proveo EUIPO, potrošačima je i dalje teško razlikovati originalne od lažnih proizvoda. Gotovo svaki deseti Europljanin (9%) izjavio je da je prevarnom radnjom naveden na kupnju krivotvorenog proizvoda, pri čemu postoje značajne razlike među državama članicama EU-a.

Države s većim udjelom prevarenih potrošača jesu Bugarska (19%), Rumunjska (16%) i Mađarska (15%). S druge strane, najniže su brojke u EU-u zabilježene u Švedskoj (2%) i Danskoj (3%). Hrvatska je ispod europskog prosjeka: 7% državljana Hrvatske tvrdi da prevarnom radnjom navedeno na kupnju lažnih proizvoda.

Europljani zabrinuti

Prema podacima Eurostata, tijekom 2020. više od 70% Europljana kupovalo je putem Interneta, no nesigurnost u pogledu krivotvorina i dalje ih zabrinjava. Kako se tvrdi u studiji, trećina Europljana (33%) pitala se je li proizvod koji su kupili originalan.

Krivotvorine predstavljaju 6,8% uvoza u EU u vrijednosti od 121 milijardu eura i utječu na sve sektore: od kozmetike do igračaka, vina i napitaka, elektroničkih proizvoda, do odjeće, pa čak i pesticida. Mogu predstavljati ozbiljne zdravstvene i sigurnosne rizike za potrošače, osobito zbog izloženosti štetnim kemikalijama, kao i ostale opasnosti.

Tijekom pandemije bolesti COVID-19 porasla je zabrinutost zbog krivotvorenih proizvoda. Širenje krivotvorenih lijekova, kao što su antibiotici i analgetici, te, u posljednje vrijeme, ostalih medicinskih proizvoda, kao što su osobna zaštitna oprema i maske za lice, ukazali su na ovu pojavu jer počinitelji povreda iskorištavaju nesigurnost ljudi u pogledu novih oblika liječenja i cjepiva.

Značajno IPTV piratstvo

Osim zdravstvenih i sigurnosnih rizika, krivotvorine često uzrokuju povrede sigurnosti i financijske gubitke.

Digitalno piratstvo također predstavlja isplativo tržište za kriminalce. U slučaju IPTVa, odnosno televizijskog sadržaja koji se gleda putem interneta, gubici sektora su značajni. Pružatelji nezakonitog IPTV-a u Europskoj uniji svake godine tako zarade gotovo milijardu eura, čime nastaje šteta za tvorce sadržaja i vlasnike autorskih prava.

Kaznena djela u području intelektualnog vlasništva predstavljaju isplativu aktivnost koja obuhvaća organizirane kriminalne skupine, a sve više dokaza ukazuje na poveznice između krivotvorenja i piratstva, kao i ostalih zločina poput trgovine drogom i ljudima, kibernetičkog kriminaliteta ili prijevara.

20 milijuna eura za poduzeća

U svrhu podizanja svijesti o vrijednosti intelektualnog vlasništva te potpore malim i srednjim poduzećima da iskoriste konkurentnost na tržištu, EUIPO je pokrenuo program "Ideas Powered for Business", koji obuhvaća fond za MSP-ove u vrijednosti od 20 milijuna eura. Ovom se inicijativom subvencioniraju usluge ocjenjivanja intelektualnog vlasništva te troškovi prijava žigova i dizajna u iznosu od 50% na nacionalnoj i regionalnoj razini ili na razini EU-a te se pomaže tisućama MSP-ova u razvoju njihovih strategija u području IV-a u ova izazovna vremena.