Europol deaktivirao još jednu platformu za ilegalni TV streaming

Policije iz Španjolske, Andore, Portugala i Češke u suradnji s Europolom razbile su još jednu mrežu ilegalnog streaminga televizijskog sadržaja i ugasile njihovu aplikaciju sa 100 milijuna korisnika

Sandro Vrbanus petak, 19. ožujka 2021. u 06:00

Velika europska mreža za IPTV streaming bez plaćanja autorskih prava ugašena je prošloga tjedna. U akciji su sudjelovale policije Španjolske, Andore, Portugala i Češke, uz koordinaciju Europola i njihovog centra za intelektualno vlasništvo i s njime povezan kriminal, IPC3 (Intellectual Property Crime Coordinated Coalition).

Istraga ovog slučaja započela je još u listopadu 2018. godine kada su se policiji u Španjolskoj obratili vlasnici prava prijenosa nogometnih utakmica španjolske i engleske lige, te prijavile ilegalnu mobilnu aplikaciju putem koje su se njihovi sadržaji prenosili neovlašteno, bez plaćanja autorskih prava. Ova aplikacija bilježila je preko 100 milijuna preuzimanja u cijelom svijetu.

Prodavali podatke hakerima

Europol i partneri otkrili su međusobno povezanu mrežu web stranica i servera koji su služili za ilegalni streaming televizijskog programa. Isti su bili smješteni u Portugalu, Španjolskoj i Češkoj, a zaradu je prikupljala kompanija u Španjolskoj. No, oni nisu, kao što je to ranije bio slučaj, zarađivali od prodaje ilegalnih pretplata na IPTV kanale.

Prodavali su, naime, podatke o svojim korisnicima drugoj kompaniji koja se bavila kibernetičkim aktivnostima poput DDoS napada i organiziranja botnet mreža. Istražitelji su zaključili da je ekipa koja je organizirala ilegalnu streaming mrežu na ovaj način zaradila više od 5 milijuna eura.

U akciji policijskih snaga pretražene su tri kuće, uz pomoć četiri sudska naloga blokirano je 20 internetskih domena i poslužitelja, a uhićene su i četiri osobe te su im blokirani bankovni računi.