Trošenje vremena na video igre ne utječe na vaše blagostanje

Količina vremena koju provodite igrajući video igre najčešće neće imati ni pozitivan niti negativan učinak na vaše opće dobro, pokazalo je međunarodno istraživanje

Mladen Smrekar nedjelja, 31. srpnja 2022. u 06:00

Studija Sveučilišta u Oxfordu na 39.000 igrača, objavljena u časopisu Royal Society Open Science otkrila je da vrijeme provedeno u igranju video igara vjerojatno neće utjecati na dobrobit igrača. Naime, studija je pronašla "malo ili nimalo dokaza uzročne veze između igranja i dobrobiti", ali je potvrdila kako "motivacija igra ulogu u dobrobiti igrača".

Istraživanje je pokazalo da igranje  online pucačina ne utječe na agresiju
Istraživanje je pokazalo da igranje online pucačina ne utječe na agresiju

Podaci su došli od igrača poznatih igara među kojima su Animal Crossing: New Horizons, Apex Legends, Eve Online, Forza Horizon 4, Gran Turismo Sport i The Crew 2, a pokrivali su razdoblje od šest tjedana igranja. 

Najveća studija

To je dosad najveća studija ove vrste koja koristi stvarne podatke o ponašanju igrača, a ne samoprocjenu igre i nadovezuje se na prethodno istraživanje koje je otkrilo da revniji igrači osjećaju nešto više razine dobrobiti.

Broj testiranih igrača i igre koje su igrali
Broj testiranih igrača i igre koje su igrali

"Naša studija pronalazi malo ili nimalo dokaza o povezanosti između igranja i dobrobiti, ali trebamo puno više podataka o igračima s više platformi kako bismo izveli dublje zaključke koji bi bili od koristi roditeljima i struci", objašnjava profesor Andrew K. Przybylski, viši znanstveni suradnik Oxford Internet Instituta.

Revniji igrači osjećaju nešto više razine dobrobiti
Revniji igrači osjećaju nešto više razine dobrobiti

"Jedno je sigurno – trenutno nema dovoljno podataka i dokaza po kojima bi se razvijali zakoni i pravila za ograničavanje igranja među određenim skupinama u populaciji", kaže dr. Matti Vuorre, istraživač Oxford Internet instituta koji sve online platforme poziva da "korisnicima olakšaju doniranje svojih podataka neovisnim znanstvenicima".

Vrijedan izvor podataka

Svi podaci bili su anonimni, štiteći privatnost sudionika, pa su stoga mogli biti javno dostupni. Podaci su vrijedan izvor i omogućuju drugim istraživačima da testiraju vlastita istraživačka pitanja. 

"Na primjer, upotrijebili smo ove podatke kako bismo pokazali da igranje dvije online pucačine nije imalo utjecaja na agresiju i potičemo druge znanstvenike da maksimalno iskoriste te podatke", kaže koautor istraživanja dr. Niklas Johannes.

"Ako želimo doista razumjeti kako igre utječu na ljudsko zdravlje, moramo prikupljati podatke iz tisuća igara koje se igraju svaki dan. Konačni odgovori na pitanja o tome kako igre utječu na naše društvo zahtijevat će da sve glavne konzole, računalne i mobilne platforme osnaže svoje korisnike da bez napora i etički doniraju svoje podatke o igranju za neovisnu analizu, zaključuje profesor Przybylski.